SELAKOVIĆ: Novi zakoni u Krivičnom zakoniku, stroge kazne za zloupotrebe i "zločine iz mržnje"

- Postoji opravdanje da se uvedu određena nova krivična dela, zloupotreba u javnim nabavkama, ali i da se izvrši dekriminalizacija nekih anahronih krivičnih dela gde krivično-pravna intervencija nije nužna, "nesavestan rad u privrednom poslovanju" - rekao je ministar pravde

  • 0

Ministar pravde Nikola Selaković kaže da se izmenama Krivičnog zakonika uvodi krivično delo "zloupotreba u javnim nabavkama" i stroža kazna za zločin iz mržnje. Obrazlažući u Skupštini Srbije izmene Krivičnog zakonika, Selaković je rekao da je izmenama tog zakona u slučaju zloupotreba predviđeno kažnjavanje i onoga ko vodi proces javne nabavke i ponuđača.

Kako je naveo Selaković, propisan je i teži oblik kažnjavanja u zavisnosti od visine vrednosti javne nabavke.

- Postoji opravdanje da se uvedu određena nova krivična dela, zloupotreba u javnim nabavkama, ali i da se izvrši dekriminalizacija nekih anahronih krivičnih dela gde krivično-pravna intervencija nije nužna, "nesavesan rad u privrednom poslovanju" - rekao je ministar.

Selaković je istakao da je dekiriminalizovana kleveta i da se uvodi "obavezna otežavajuća okolnost za krivična dela učinjena iz mržnje" radi strožeg kažnjavanja i bolje zaštite pojedinih grupa stanovništva.

- Iako je u okviru opštih pravila i odmeravanju kazne već predviđeno da se će sud u obzir uzeti i pobude iz kojih je delo učinjeno, pa prema tome i mržnju, ta odredba je uopštena i ne govori eksplicitno o mržnji kao otežavajućoj okolnosti, pa je bilo neophodno dopuniti važeći tekst i tom odredbom - istakao je Selaković

On je dodao da je izmenama Krivičnog zakonika na drugačiji način određen i pojam odgovornog lica, time što se vlasnik "subjekta privrednog poslovanja" ne smatra samim tim i "odgovornim licem" osim ako ne vodi posao.

Izmenama Krivičnog zakonika se predviđa i niža granica novčanog iznosa za sitne krađe sa sadašnjih 15.000 na 10.000 dinara, rekao je Selaković i dodao da je u praksi zabeležen veliki broj slučajeva takozvane sitne krađe i da su počinioci često kalkulisali sa tim da iznos ne pređe 15.000.

- Briše se i najteži oblik krivičnog dela ugrožavanja sigurnosti koji je uveden izmenama Zakona iz 2009. Taj oblik je odraz preterano represivnih težnji i ima karakteristike verbalnog političkog delikta. Propisuje se i novo krivično delo dogovaranja ishoda takmičenja, kao i krivično delo pomaganje u zloupotrebi prava na traženje azila u drugoj državi - rekao je Selaković.

(M. S. / Agencije)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA