Pantić: Nova vlada iskrena prema Srbima sa Kosova

Predsednik opštine Kosovska Mitrovica izjavio je da je, za razliku od prethodne Vlade, koja ih je terala da postavljaju barikade, a potom da ih uklone pod pritiscima Brisela, nova prvi put dala nekakve garancije

  • 0

Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić izajavio je danas da je Vlada Srbije iskrena prema Srbima sa Kosova i Metohije i da je premijer Srbije Ivica Dačić na razgovorima u Briselu zastupao stav Srba sa severa pokrajine da ne žele da plaćaju carine prištinskim institucijama.

Pantić je, gostujući na Prvoj televiziji, takođe naveo da je prethodna vlast bila neiskrena, i to ne samo prema Srbima na Kosovu i Metohiji, nego i prema međunarodnoj zajednici.

- Bivša vlast nas je terala da postavimo barikade na severu Kosova, a onda su nas posle tri meseca ubeđivali da barikade uklonimo nakon pritisaka Brisela. Ova vlada ne radi na takav način, iskrena je prema nama, govori nam šta je dogovoreno u Briselu i što može da učini, ali nikada nismo imali pritisak da na nešto pristanemo ili da nešto radimo što je suprotno našim interesima - rekao je Pantić.

Pantić je naveo da je Dačić u Briselu zastupao stavove Srba sa Kosova, i da je u Briselu i dogovoreno da se carina za robu namenjenu za sever Kosova ne naplaćuje.

Prema njegovim rečima, Srbi sa severa pokrajine su pristali da se počne sa sprovođenjem integrisanog upravljanja prelazima kada su dobili garancije od Vlade Srbije, što je, kako tvrdi, prvi put da dobiju bilo kakve garancije od svoje države.

On je podsetio i da su predsednik Srbije Tomislav Nikolić i srpska vlada jasno saopštili da će politika vezana za Kosovo i Metohiju biti javna i transparentna, čemu u prilog ide i činjenica da su Srbi sa severa Kosova odmah nakon izbora Nikolića za predsednika dobili poziv da učestvuju u dijalogu sa Prištinom.

Pantić je naveo i da je nedavno razgovarao sa nemačkim ambasadorima u Prištini i Beogradu Piterom Blomajerom i Hajncom Vilhemom, i da je Vilhem imao više razumevanja za stavove Srba nego njegov kolega iz Prištine.

- Mislim da se polako i menja stav Nemačke kada je Kosovo i Metohija u pitanju, da će morati da se prihvati realnost na terenu, a to je da Srbi koji žive u četiri opštine na severu ne žele da priznaju Kosovu.

Pantić je ocenio i da će se međunarodna zajednica u narednom periodu truditi da vrši pritisak na Beograd kako bi se ukinule institucije Srbije na severu Pokrajine.

- Siguran sam da će Vlada izbeći tu zamku i da neće podleći pritiscima iz Brisela da se te institucuije gase, jer bi to značilo da će polako doći do iseljavanja Srba sa Kosova i Metohije - naveo je Pantić.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA