UN: Haški tribunal da radi do 2015. godine

Rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, kojom se Tribunal poziva da sve procese i žalbe okonča do 31. 12. 2014. godine, usvojena je bez konsenzusa, uz uzdržanost Rusije

  • 0

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija usvojio je rezoluciju kojom se mandat sudijama Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju produžava do 2015. godine. Članice SB UN pozvale su Tribunal u Hagu da preduzme "sve moguće mere" da okonča procese i žalbe do 31. decembra 2014.

Rezolucija je usvojena sa 14 glasova, a Rusija se uzdržala od glasanja jer se rezolucijom ne pokreće pitanje efikasnosti suda.

- Rad Tribunala ima ozbiljne sistemske probleme, s kojima sam ne može da se izbori. Mere Tribunala koje su imale za cilj da navodno poboljšaju efikasnost suđenja postigle su suprotan efekat. Sistematske greške rukovodstva Tribunala da poštuje svoja obećanja o krajnjim rokovima za okončanje svog rada definitivno su oslabili naše poverenje u to telo - rekao je zamenik ruskog predstavnika u UN Sergej Karev posle usvajanja rezolucije.

Sa druge strane, rad Tribunala podržale su SAD i Britanija.

- Žao nam je što konsenzus nije bio moguć. Tribunal igra ključnu ulogu u borbi protiv nekažnjavanja i u pružanju pravde bezbrojnim žrtvama zločina u bivšoj Jugoslaviji - rekao je britanski ambasador u UN Mark Lajol Grant.

Savet bezbednosti produžio je mandat jednom broju sudija kako bi mogli da dovrše slučajeve za koje su zaduženi. Od Tribunala je zatraženo i da do 15. aprila 2013. predstavi plan okončanja procesa i prenosa svih preostalih zadataka na novo međunarodno telo.

Podsetimo, samo u poslednja dva meseca, Tribunal u Hagu doneo je nekoliko krajnje spornih presuda za ratne zločine, do kojih su dve posebno uzdrmale domaću, ali i jedan deo svetske javnosti: oslobađanje hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača krivice za udruženi zločinački poduhvat tokom akcije "Oluja", kao i oslobađanje Ramuša Haradinaja odgovornosti za učestvovanje u udruženom zločinačkom poduhvatu protiv nealbanskog življa na Kosovu i Metohiji.

Ovakve presude trpele su kritike i iz samog Tribunala.

(M. S. / Tanjug)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA