SAGLASNI: Vlast prihvatila amandman opozicije o kaznenoj politici za silovatelje

Poslanici DS-a, DSS-a i DHSS-a podneli su amandman na izmene Krivičnog zakonika, kako bi onemogućili ublažavanje kazni za počinioce krivičnih dela silovanja i pedofilije

  • 0

Ministar pravde i države uprave Nikola Selaković prihvatio je amandman opozicionih stranaka kojim se onemogućava ublažavanje kazne za počinioce krivičnih dela silovanja i pedofilije. Amandman su podneli poslanici Demokratske stranke, Demokratske stranke Srbije i Demohrišćanske stranke Srbije.

Poslanica DSS-a Milica Radović rekla je, tokom skupštinske debate o amandmanima na izmene Krivičnog zakonika, da bi najmonstruoznija krivična dela poput silovanja i pedofilije trebalo da budu najstrože kažnjena.

- Ne bi bilo humano da se za ova dela predvidi mogućnost uslovne kazne - rekla je Radovićeva.

Poslanik DS-a Slobodan Homen naglasio je da to pitanje ne treba da bude stvar političkog nadmudrivanja.

- Postoje razna krivična dela, a nema težeg dela od silovanja i pedofilije. Sudska praksa dovela je do toga da su za ta krivična dela blage kazne i zato tražimo da se ne može ublažiti kazna ispod zakonskog minimuma, jer ta krivična dela ostavljaju trajne posledice na život čoveka i treba da se pošalje poruka da država to neće tolerisati - rekao je Homen.

On je dodao da cela opozicija stoji iza toga i da on ne može da glasa za zakon koji daje mogućnost da silovatelji i pedofili dobiju manje kazne i pozvao ministra da usvoji amandman kojim ostaje zabrana ublažavanja kazne za silovatelje i pedofile.

Ministar je rekao da prihvata amandman opozicije koji onemogućava ublažavanje kazne za ta krivična dela, nakon čega je dobio pohvale opozicije.

- To je velika stvar, ovo pokazuje da postoji mogućnost saradnje pozicije i opozicije - rekao je Homen Selakoviću.

Pored opozicionara, ministru je zbog prihvatanja amandmana zahvalio i predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović, koji je ujedno i predsednik Odbora za prava deteta republičkog parlamenta. Stefanović je opoziciji, koja je na početku rasprave zatražila da se odloži pretres amandmana za sutra da se ne bi u "sitne sate" kada su poslanici već umorni raspravljalo o tako važnom zakonu šaljivo poručio:

- Mislim da ćete sada svi podržavati rad u večernjim satima.

(M. S. / Tanjug)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA