ZRENJANIN: Oduzeti mandati dvojici odbornika DS i LSV

Mandatna komisija skupštine Zrenjanina ovu odluku obrazložila je navodnim sukobom interesa dva odbornika, a DS tvrdi da će svoja prava braniti pred Ustavnim sudom

  • 2

Odbornici vladajuće većine u zrenjaninskoj skupštini izglasali su da se odbornicima opozicije Goranu Kauriću iz Demokratske stranke i Tiboru Vašu iz Lige socijaldemokrata Vojvodine oduzmu odbornički mandati. Mandatna komisija obrazložila je ovu odluku navodnim sukobom interesa dva odbornika, pošto su primali dve nadoknade - odborničku i funkcionersku, na koju su stekli pravo kao nekadašnji funkcioneri Grada.

Odbornik DS Goran Kaurić ocenio je da oduzimanje mandata predstavlja uvođenje prakse parlamentarne diktature, koja će, kako je istako, odvesti u nešto za šta se mislilo da je prošlost.

- Vlast u Zrenjaninu drznula se da protivpravno praktično otme dva odbornička mandata, bez njihove saglasnosti, i to je presedan u Srbiji - naglasio je Kaurić.

Tibor Vaš je rekao da su razlozi navedeni u predlogu rešenja o oduzimanju mandata pravno neutemeljeni i da se radi o pravnom nasilničkom aktu u tom gradu.

- Gradonačelnik je dobio tri meseca za razmišljanje, zašto ne bih i ja. Da li je pravda, gradonačelniče, ako jedan odbornik to isto nije mogao da iskoristi. Ja sam dobio minutažu sa odlučivanje. Ja iz ove Skupštine izlazim zadovoljan i ponosan, jer znam da ću se u nju vratiti kao pobednik - rekao je Vaš.

U raspravi koja je usledila pre glasanja, odbornici opozicije su se pozivali na Zakon o lokalnoj samoupravi. Oni su poručili vladajućoj većini da svim odbornicima opozicije oduzme mandate i ukine izborne liste kako u "Zrenjaninu ne bi postojao niko ko će pratiti rad zrenjaninske vlasti".

Šef odborničke grupe Srpske radikalne stranke Saša Santovac rekao je da je oduzimanje mandata na ovakav način političko i pravno nasilje.

- Imate danas neprirodnu situaciju da SRS brani odbornika LSV, ali SRS ne brani njega, već pravdu - istakao je za govornicom Santovac.

Na sednici je najavljeno i da će se dvojica odbornika kojima su oduzeti mandati obratiti svim nadležnim instancama i da će iskoristiti sva dostupna pravna i legalna sredstva kako bi se dokazalo da im odbornički mandat nije smeo biti oduzet. Danas je objašnjeno da je jučerašnja opstrukcija rada Skupštine sa nekoliko stotina predloga za dopunu dnevnog reda od strane opozicije (LSV i DS) bila jedini način da se pokaže, kako je navedeno, duboko nepravedna stvar koja se čini dvojici odbornika i da će se takvo delovanje opozicije nastaviti.

Demokratska stranka podnela je žalbu Upravnom sudu Srbije, u kojoj traži da u najkraćem roku bude poništena odluka o prestanku mandata odbornicima opozicije u Skupštini Zrenjanina, koju je danas izglasala vladajuća koalicija SNS-SPS-DSS u tom gradu.

Kako se navodi u saopštenju predsednika vojvođanskog odbora DS Dušana Elezovića, DS je optužio zrenjaninsku vladajuću koaliciju da na sraman način pokušava da uništi opoziciju u tom gradu protivzakonitim oduzimanjem mandata odbornicima opozicije.

- Aktuelna vlast u Zrenjaninu, koja je formirana najgrubljim prekrajanjem izborne volje građana, je na današnjoj sednici Skupštine grada još jednom dokazala da ne preza ni od jednog nezakonitog sredstva kako bi sebi obezbedila ostanak na vlasti. Potivzakonito oduzimanje mandata odbornicima opozicije predstavlja sraman pokušaj vladajućih stranaka da unište opoziciju u Zrenjaninu - navodi se u saopštenju.

Demokratska stranka poručila je da će svim pravnim i demokratskim sredstvima braniti izbornu volju građana u svakoj opštini i gradu u Srbiji i da je u tome neće zaplašiti ni sprečiti pretnje i postupanje stranaka na vlasti.

(M. S. / Beta)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Predrag

    23. decembar 2012 | 02:01

    Sad cekam samo da se Aleksandra Jerkov oglasi . Koja li ce sad biti njena izjava, mora da su opet jadni ugrozeni !

  • Tatjana

    22. decembar 2012 | 22:05

    Neka ste im oduzeli mandate.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA