LSV I DS: Oduzeti mandati su prekrajanje izborne volje

Obe stranke podnele su tužbe Upravnom sudu u Beogradu zahtevajući da se poništi odluka o prestanku mandata njihovim odbornicima u Zrenjaninu Tiboru Vašu i Goranu Kauriću. Najavljene i krivične prijave protiv odgovornih

  • 0

Biro za informisanje Lige socijaldemokrata Vojvodine saopštio je da je ta stranka juče podnela prijavu Upravnom sudu u Beogradu i Odeljenju tog suda u Novom Sadu, zbog otimanja mandata Tiboru Vašu, odborniku LSV u Skupštini opštine Zrenjanin.

Demokratska stranka je takođe podnela žalbu istom sudu i oštro osudila oduzimanje mandata Vašu, kao i odborniku DS Goranu Kauriću kao "najozbiljnije prekrajanje izborne volje".

Pravni tim LSV će, kako se navodi u saopštenju, u narednih nekoliko dana odlučiti i hoće li protiv čelnih ljudi zrenjaninske vlasti biti podneta i krivična prijava zbog "izborne krađe".

- Sila i bahatost koju je vlast, predvođena Srpskom naprednom strankom, demonstrirala u Zrenjaninu, nanela je novu bruku ovom gradu. Zrenjanin pamti i prinudnu upravu i otimanje odbornika, ali se do sada ni u ovom gradu, niti bilo gde u državi nije dogodilo da se unižava jezik nacionalne zajednice koji je u zvaničnoj upotrebi - navedno je u saopštenju u kome se ističe da se "ni u Zrenjaninu, niti bilo gde u Srbiji, ne pamti ni otimanje mandata odborniku".

Demokrate su takođe podnele žalbu Upravnom sudu da se u najkraćem mogućem roku poništi odluka o prestanku mandata odbornicima opozicije i naglasila da će biti podnete i krivične prijave protiv odgovornih.

- Ovo je najozbiljnije prekrajanje izborne volje, čemu izbori ako skupština može doneti ovakve odluke - rekla je potpredsednica DS Nataša Vučković na konferenciji za novinare održanoj u sedištu stranke u Beogradu.

Odbornik skupštine Zrenjanina kome je oduzet mandat, Kaurić, rekao je da od konstituisanja vlasti u Zrenjaninu 6. juna, opozicioni odbornici trpe veliki pritisak.

- Sekretar skupštine me je obavestio da se izjasnim u roku od 24 sata da li želim da budem odbornik. Sekretar skupštine je tehničko lice i komuniciram samo sa telima i organima skupštine. Na osnovu toga je mandatna komisija 30. novembra zasedala i donela odluku da se meni i odborniku LSV oduzme mandat - rekao je Kaurić na pres konferenciji.

Iz Biroa za informisanje LSV najavljuju da će zbog tog slučaja obratiti Evropskoj komisiji i OEBS-u.

- Iskustvom sa Upravnim sudom koji nije reagovao kada je vlast ''prekomponovana'' i činjenica da je gradonačelnik Ivan Bošnjak mogao nesmetano da bude u sukobu interesa da bi na kraju pod pritiskom javnosti konačno izabrao koju će funkciju da obavlja, ukazuju da pravdu treba tražiti i negde drugde - navodi se u saopštenju i ističe da će zbog toga LSV pravdu tražiti i van Srbije, "tamo gde nema partijske pravde i povlašćenih".

U obraćanju novinarima Kaurić je naglasio da je četiri mandata bio odbornik i nikada skupština nije glasala o oduzimanju mandata odbornicima i da je na ovaj način prekrojena izborna volja građana.

Na jučerašnjoj sednici Skupštine Zrenjanina, odbornička većina - koalicije okupljene oko SNS-SPS, glasala je za oduzimanje mandata Kauriću i Vašu na predlog Mandatne komisije koja se pozvala na mišljenje Ministarstva regionalnog razvoja i na Zakon o radnim odnosima u državnim organima.

Mandatna komisija obrazložila je tu odluku sukobom interesa dva odbornika, koji su primali dve nadoknade - odborničku i funkcionersku.

(M.R. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA