SERVER: Nikolić platformu napravio da bi oslabio Dačića!

- Ja, Nikolić, ne bavim se Kosovom, ali ću tebi, Dačiću uručiti ovu platformu, koja će doživeti totalni neuspeh i ti, Dačiću ćeš na tome pasti - glasi tumačenje nacrta platforme o Kosovu američkog eksperta za Balkan

  • 5

Američki ekspert za Balkan Danijel Server ocenio je da nacrt platforme o Kosovu, koju predlaže zvanični Beograd u dijalogu sa Prištinom, pokazuje da zvaničnici Srbije "žive u zemlji fantazije".

Server, profesor međunarodnih odnosa na američkom Univerzitetu "Džons Hopkins", u izjavi za Radio Slobodna Evropa ocenio je da je platforma Srbije za pregovore sa Kosovom za beogradske pregovarače ogroman korak nazad.

- Najveća fantazija je to što u toj platformi Kosovo ostaje autonomna pokrajina Srbije i što će Srbija i dalje imati suverenitet nad Kosovom. Međutim, ima tu i drugih fantazija. Jedna od njih je, recimo, podela Kosova na regione i entitete, pridruživanje južnih srpskih zajednica severu Kosova - rekao je Server.

Prema njegovim rečima, ništa od toga se neće dogoditi prosto zato što nije ni najmanje realno.

On je ocenio i da je osnovni koncept ove platforme da kosovski Srbi mogu živeti isključivo na etničkoj teritoriji koju sami kontrolišu i na kojoj imaju većinu, i naglasio da su takvi projekti već bili izvor nestabilnosti, čak i rata.

- Moje "čitanje" Beograda sugeriše scenario u otprilike ovom pravcu: Ja, Nikolić, ne bavim se Kosovom, ali ću tebi, Dačiću uručiti ovu platformu ili, ako baš hoćete, početnu ponudu, koja će doživeti totalni neuspeh i ti, Dačiću ćeš na tome pasti, prosto zato što ništa što je ušlo u ovu platformu ne može doživeti uspeh - rekao je Server.

Dakle, dodao je on, "meni stoji u glavi pitanje da li sve ovo nije napravljeno da bi se oslabio položaj Dačića".

(Telegraf.rs / Izvor: Fonet, Radio Slobodna Evropa)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA