FRKA U SKUPŠTINI! JOVANOVIĆ: Dačiću, podnesi ostavku! DAČIĆ: Neću, radim u interesu naroda!

Tokom odgovaranja na pitanja poslanika, premijer Srbije verbalo se sukobio sa liderom LDP-a, kome je rekao da on, Nikolić i Vučić državu vode bolje nego što bi je vodio LDP-a

  • 5

Lider Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović pozvao je premijera Srbije Ivicu Dačića da podnese ostavku na tu funkciju i rekao mu da je "predsednik vlade koja ne postoji". Premijer je odgovorio da ostavku ne planira da podnese i da "radi u interesu naroda".

Sukob između Dačića i Jovanovića nastao je dok je premijer u Skupštini odgovarao na pitanja poslanika. Dačić je rekao da će predlog rezolucije o Kosovu i Metohiji zajedno pripremiti kabinet predsednika Srbije i Vlada Srbije. Prema njegovim rečima, poslanici će se o njoj izjasniti već u prvim nedeljama naredne godine.

Dačić je u Skupštini Srbije rekao da će na rezoluciji raditi zajedno predsednik i Vlada, ali da će je formalno predložiti Vlada.

- Biće važno naći balans između odluka koje treba da donosimo i posledica koje te odluke mogu da proizvedu. Niko danas na temi Kosova ne može da dobije poene, jer je situacija loša, a mi se nalazimo na izgubljenom terenu - poručio je premijer.

On je podsetio da je u martu "sledeće prolazno vreme" za Srbiju na putu evropskih integracija.

- Niko danas ne može da dobije na temi Kosova bilo kakve poene, jer je situacija loša i mi se gotovo nalazimo na izgubljenom terenu. Za evropske integracije prolazno vreme će biti u martu. Ne bih voleo da glavna tema bude Kosovo ili EU i zato treba da napravimo balansiranu politiku koja nas neće postavljati pred tu dilemu - rekao je Dačić.

Jovanović: "Na šta liči kosovska politika?"

Lider LDP-a Čedomir Jovanović pitao je Dačića šta je cilj naroda i zemlje i "na šta liči" kosovska politika.

- Šta se vi sporite sa mnom oko Kosova! Tomislav Nikolić vas je doveo na mesto premijera i sa njim se sporite o Kosovu - rekao je Jovanović.

- Obećavali ste narodu ulazak u EU, a dozvolili ste da vas u EU vode Nikolić, Vučić i Dačić i to uspešnije nego vi. Obišao sam celu Evropu i svet i nisam čuo da je iko izrazio žaljenje za demokratskim snagama, jer niste više evropske i demokratske snage, jer to nije vaš monopol - odgovorio je Dačić.

Jovanović je ponovo oštro pitao Dačića kada će da podnese ostavku i tako "pomogne zemlji".

- Vi ste predsednik vlade koja u Srbiji ne postoji. Ne mogu reći da sam srećan zbog toga - rekao je Jovanović, i naveo da Dačić treba da podnese ostavku zato što je lider institucije − Vlade, koja je samu sebe degradirala.

Jovanović je ocenio da je Srbija loša zemlja zato što ima krizu upravljanja i upitao ko vodi zemlju: Dačić ili prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić.

Dačić je poručio da u Skupštini može slobodno da se postavi pitanje poverenja u Vladu, ali i naveo da još nije bilo vlade koju je podržavalo više poslanika.

- Budite ubeđeni da neću podneti ostavku, jer mislim da radim u interesu naroda i države. Narod će o tome procenjivati kada za to dođe vreme, a to će biti za četiri godine - rekao je Dačić.

Jovanović smatra da je u Srbiji danas mnogo važnije šta rade radne grupe koje, kako je rekao, hapse bez razloga, uređuju medije i vode pregovore sa Kosovom, nego šta radi Vlada.

- Zašto onda imamo Vladu i vas kao predsednika? -  upitao je Jovanović, pozivajući Dačića da podnese ostavku.

Dačić: "Jovanoviću, nisi u humorističkoj emisiji!"

Odgovarajući na te navode, premijer Srbije je Jovanovića upozorio da se ne nalazi u humorističkoj emisiji, već u Narodnoj skupštini i poručio da ostavku sigurno neće podneti, a da eventulano mogu da ga razreše.

Srbija, kako je ukazao Dačić, mora da napravi sistemska rešenja za sve oblasti koje je Jovanović kritikovao, uključujući borbu protiv korupcije, rad policije, ekonomiju, ali aktuelna Vlada, kako je istakao, za šest meseci nije imala dovoljno prilike za sve.

On je, međutim, ukazao da je Srbija danas biliža EU nego što je ikad bila.

Premijer je dodao i da je od početka rada Vlade postavljeno nekoliko važnih brana za odbranu od ekonomskog kolapsa koji je pretio Srbiji.

- Srbija se ne nalazi u krugu zemalja kojima u ovom trenutku preti bankrot ili kolaps, kao u nekim zemljama regiona. Tačno da je Srbija imala ove godine najveći pad, ali ja sam tada rekao i da je Srbija zemlja u kojoj je najnestabilniji kurs, najveća stopa nezaposlenosti u Evropi, najveće kamate na razne kredite, u kojoj nema dovoljno podsticaja i dobrog poslovnog ambijenta, ali se to sigurno nije desilo posle izbora ove vlade - podsetio je premijer.

On je, takođe, poručio da "ako narod ne može da živi bolje, ni vlast ne sme da živi bolje od naroda".

- Toliko treba da budemo pošteni, a ne da je situcija sve gora, a neki sve bogatiji. Gde je tu pravda? Ovoj zemlji je potrebno više pravde - poručio je premijer, na šta je Jovanović krenuo da dobacuje iz poslaničke klupe zbog čega je i bio upozoren od strane predsednika Skupštine.

Na to je reagovao i Dačić, poručujući Jovanoviću da se, kada je govorio o tome da su neki politčari sve bogatiji, nije obraćao njemu, već građanima Srbije.

- Na kraju mandata ove vlade neće se meriti šta smo želili već uradili. Niko nema čarobni štapić da za šest meseci reši ekonomsku krizu ili problem KiM, ali moramo biti svesni situacije u kojoj se nalazimo, relanog odnosa snaga i okolnosti u kojima se nalazimo - poručio je Dačić.

(M. S. / Agencije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • arsa

    27. decembar 2012 | 23:19

    Cedo idi poseti Miskovica u zatvoru da ti isplati dnevicu za danasnji rad u Skupstini

  • Ica

    27. decembar 2012 | 23:04

    Da, videla sam Dačića par puta koliko je bahat s parama. Uvek je uzimao sve najskuplje i vodio prijatelje našim novcima u provode. Sećam ga se i u doba Miloševića, sad se čak malo i smirio

  • Strucnjakowsky

    28. decembar 2012 | 00:26

    Ceda smrkkkkkkk,

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA