NIKOLIĆ: Rezolucija o Kosovu u parlamentu 11. januara

Mislim da će 11. januara parlament usvojiti rezoluciju čiji je sastavni deo platforma, koja će biti nešto izmenjena u odnosu na prvobitni tekst, ali će principi ostati nepromenjeni. Kada je skupština usvoji, ona više neće moći da se menja i nazovimo je svetim pismom od tada - poručio je predsednik Srbije

  • 0

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić očekuje da rezolucija Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji bude usvojena 11. januara uz, kako se nada, podršku značajne većine poslanika.

- Mislim da će 11. januara parlament usvojiti rezoluciju čiji je sastavni deo platforma, koja će biti nešto izmenjena u odnosu na prvobitni tekst, ali će principi ostati nepromenjeni. Kada je skupština usvoji, ona više neće moći da se menja i nazovimo je svetim pismom od tada - rekao je Nikolić, odgovarajući na RTS-u na pitanja građana.

On je izrazio očekivanje da će, izjašnjavanjem o rezoluciji, i predstavnici opozicije potvrditi da su državotvorni.

Predsednik Nikoić je istakao da, ukoliko EU odbije dokument sa kojim će nastupiti Srbija, to znači da već tretira Kosovo kao nezavisnu državu, i u tom slučaju to iz Brisela treba i otvoreno da bude poručeno.

- Nisam očekivao da bih mogao da predložim nešto čime bi Albanci bili zadovoljni, jer to bi bila nezavisnost Kosova, ali idealan rezultat bi bio onaj kojim ne bi bili zadovoljni ni Srbi ni Albanci - rekao je Nikolić.

On je ocenio da dijalog sa Prištinom može da bude završen u relativno kratkom roku ako postoji volja sa druge strane, i ako EU odluči da pomogne da se pregovori završe.

- To može ili da traje, ili da bude rešeno brzo zato što želimo da napredujemo. Mislim da će moj mandat i mandat ove Vlade biti krunisan rešenjem za KiM - rekao je Nikolić, objasnivši de je Srbiji pre svega potrebno da pokaže više odlučnosti u argumentaciji.

- Ovo je goruća tema i Srbija nema prava da okreće glavu od tog problema. Mi moramo da ga rešimo onako kako možemo. Osećam se malo lagodnije od onih u Vladi, jer na njih će pasti odgovornost ako stanu investicije, jer moguće je da će neko pokušati da nas uceni na taj način - istakao je predsednik.

Odgovarajući na pitanje jednog od gledalaca koji je izrazio zabrinutost za sposobnost države da spreči malverzaje pri trošenju budžetskih sredstava Srbije na Kosovu, Nikolić je rekao da je najbolji način da se to reši da srpska nacinalna zajednica sama ubira i raspoređuje prihode.

- Onog časa kada budu sami raspoređivali sredstva, oni će vrlo lako eliminisati one koji ta sredstva nisu zaslužili - rekao je Nikolić.

Osvrćući se na unutrašnjopolitičke odnose u Srbiji, predsednik Nikolić je izjavio da bi, zbog onoga što državu 2013. očekuje u procesu evrointegracija, bilo loše ukoliko bi neko rešio da u prvoj polovini godine održi vanredne parlamentarne izbore.

- Srbiju u junu čeka odluka o datumu početka pregovora sa EU, i nema vremena za trošenje na kampanju. Mislim i da će opozicija da beži od izbora do kraja mandata, jer su u usponu stranke koje čine vlast - rekao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, iako je Srpska napredna stranka, prema istraživanjima, sve jača, Srbija ništa ne bi dobila izborima koji bi, na primer, bili održni u martu.

- Mnogo toga zavisi od juna, posle toga izbori mogu da budu održani - rekao je Nikolić, upozorivši da će građeni Srbije "teško da prežive na način koji bi bio prihvatljiv ako ne otpočnu pregovori sa EU".

Nikolić je istakao da je uveren u nastavak rasta rejtinga SNS-a, konstatujući da naprednjaci, s obzirom na političke okolnosti i smanjenu aktivnost opozicije, imaju razloga da očekuju pobedu i na sledećim izborima.

Niz pitanja građana odnosio se i na odnose Srbije sa susedima, a Nikolić je objasnio da je on spreman da sarađuje sa svima, ali da postoji problem staromodnog poimanja politike u nekima od susednih država.

- Postoje bar dvojica predsednika nama bliskih zemalja koji još uvek misle da mogu da pobeđuju u svojoj državi tako što će da ih zaštite od Tomisava Nikolića i probuđene Srbije - istakao je Nikolić, misleći na predsednika Hrvatske Iva Josipovića i člana predsedništva BiH Bakira Izetbegovića.

Nikolić je, ipak, izrazio uverenje da će se i sa njima sresti, jer je sasvim jasno da on nema negativan odnos ni prema jednoj državi, iako ima izvesne političke zamerke.

Jedan od gledalaca je predsednika Nikolić upitao za misljenje o spomeniku poginulim borcima OVPBM u Preševu, a on je poručio da, ukoliko tu ploču ne uklone lokalni abanski politički prvaci, to treba da učini država.

- Ja podržavam Vladu da onog časa kada reši da ukloni te oznake to i učini. Spreman sam i sam da podnesem i rizik da državu neko iz inostranstva zbog toga osudi, jer ovako nešto nije moguće nigde u svetu - rekao je Nikolić, objasnivši da je pred Srbijom izbor da zlo seče u korenu  ili pusti da buja.

Kada je reč o obračunu sa kriminalom, Nikolić je objasnio da on, suprotno mnogima, misli da taj proces treba da počne od političara.

- Nikad se ovo društvo ne bi kriminalizovalo u ovoj meri da političari nisu bili pokvareni. Društvo se zatruje kao izvor i iz njega onda izvire zatrovana voda. Ohrabrujmo ljude koji se bave borbom protiv kriminala da zakucaju na sva vrata, i ona na kojima piše političar i ona na kojima piše biznismen - kazao je Nikolić.

Odgovarajući na niz ekonomskih pitanja, Nikolić je rekao da Vlada radi na više frontova, znajući da rezultati u borbi protiv kriminala ne mogu da budu njen jedini rezultat. On je dodao da interesovanje investitora postoji, i da on i lično učestvuje u njihovom privlačenju, jer svi oni u susreu sa predsednikom traže znak da Srbija želi ozbiljno da stane iza njih i da neće da ih prevari. Nikolić je rekao da će se u narednim godinama svakako raditi na oživljavanju industrije u meri u kojoj je to moguće, ali da će se mnogo lakše i brže oživeti poljoprivreda.

Jedan gledalac je pitao da li će Srbija odložiti primenu dela Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU po kojem stranci od 2014. dobijaju pravo na kupovanje zemlje u Srbiji, na šta je predsednik odgovorio da postoji i problem liberalizacije uvoza poljoprivrednih proizvoda od iste godine, što bi donelo konkurenciju koju domaći proizvođači ne bi izdržali.

- Postoje dogovori koji su potpisani, a nikad se o njima nije pregovaralo, i predstoji trenutak kada će Kacelarija za evrointegracije morati da iznese pitanja o kojima se mora pregovarati jer Srbija neće moći da ih ispuni - rekao je Nikolić.

Na pitanja o bezebednosnim izazovima Srbije, Nikolić je odgovorio porukom da je protiv obnavljanja obaveznog vojnog roka, jer država više nema sa kim da ratuje, budući da je okružuju članice NATO.

- Ako bi neko poželo da nas napadne, morao bi da preskoči NATO kojim smo okruženi, a NATO nas valjda više neće napadati jer nema razloga da budemo na udaru - smatra Nikolić.

Njegovo mišljenje je, međutim, da Srbija nikada ne treba da bude u NATO, i da, s obzirom na odluku Skupštine Srbije po tom pitanju, onaj ko bude želeo da odlučuje na drugi način mora da se posavetuje sa građanima.

(M. S. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA