ANTIĆ: Srbija će se žaliti EU zbog Hrvatske

- Hrvatska još uvek nije vratila imovinu srpskim bankama koje su u vreme bivše Jugoslavije poslovale na njenoj teritoriji - kaže novi šef srpske Grupe za sukcesiju imovine bivše SFRJ

  • 0

Oliver Antić, novi šef srpske Grupe za sukcesiju imovine bivše SFRJ, najavio je da Srbija namerava da se obrati Evropskoj uniji i ostalim nadležnim institucijama zbog toga što Hrvatska još nije vratila imovinu srpskim bankama koje su u vreme bivše Jugoslavije poslovale na njenoj teritoriji.

Reč je o ogromnoj imovini srpskih banaka i poduzeća koja je ostala u Hrvatskoj, a nije vraćena uprkos tome što je 29. juna 2001. zaključen Bečki sporazum o pitanjima sukcesije, čiji je deo i "aneks G, koji se odnosi na privatnu imovinu i stečena prava" i taj se sporazum sada mora primeniti.

Na temelju sporazuma iz Beča, tadašnja SRJ je 2002. usvojila Zakon o potvrđivanju sporazuma o pitanjima sukcesije, a pošto je u pitanju zakon, o njemu više nema pregovora, već se treba primeniti. Hrvatska pak sporazum do danas nije primenila, a prethodni pregovarači se time uopšte nisu bavili, objasnio je Oliver Antić.

-I Evropskoj uniji i svima ostalima moramo poslati pisma jer Hrvatska ne primenjuje sporazum koji se odnosi na vraćanje privatne imovine. Privatna imovina je svetinja na Zapadu i u EU-u - rekao je Antić za list "Danas".

Srbija bi, smatra Antić, trebalo da  traži te objekte nazad, a stranama kojima su dodeljeni zauzvrat ustupiti drugu imovinu slične vrednosti i doplatiti ako je razlika u vrednosti oko 300.000 evra.

- Srbija već ima ekspertski izveštaj o vrednosti objekata koji su predmet sukcesije i to je jedan od kriterijuma pri odlučivanju o raspodeli, ali nije isključiv  kriterijum - zaključio je  Antić, i dodao kako treba uzeti u obzir i vrednost koju određeni objekti imaju za nas, nezavisno od njihove materijalne vrednosti.

(Telegraf.rs / Izvor: Danas)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA