OPET BLOKADA: Privrednici šleperima preprečili put u Zubinom Potoku!

Preko obe trake magistralnog puta postavljeno je više šlepera, bagera i kombi vozila kojima je preprečen put, a tu su i okupljeni građani i privrednici. Propuštaju se samo putnički automobili i vozila pripadnika Kfora

  • 0

Privrednici i građani koji su jutros rano blokirali magistralni put Priština-Ribariće u Zubinom Potoku, u nameri da spreče dolazak kosovskih carinika i pogranične policije na prelaz Brnjak, najavili su da će blokadu nastaviti sve dok to bude bilo potrebno.

Kako javlja Tanjugov izveštač s lica mesta, preko obe trake magistralnog puta postavljeno je više šlepera, bagera i kombi vozila kojima je preprečen put, a tu su i okupljeni građani i privrednici.

Propuštaju se samo putnički automobili i vozila pripadnika Kfora.

Oko 11 sati propuštena je i kolona vozila Euleksa, koja je stigla iz pravca Prištine i nastavila put prema prelazu Brnjak, na krajnjem severu Kosova.

Ta vozila su propuštena pošto su prethodno od jednog predstavnika Euleksa građani dobili usmene garancije da se u vozilima ne nalaze pripadnici pogranične kosovske policije i kosovske carine.

Privrednici koji su kamionima preprečili put ističu da su protiv uspostavljanja integrisanog upravljanja prelazom Brnjak, koji se nalazi na ovom putnom pravcu, i neće da plaćaju porez i carinu nepriznatoj "državi Kosovo".

Miladin Radovanović, preduzetnik iz Zubinog Potoka, izjavio je Tanjugu da se neće dozvoliti postavljanje carine na Brnjaku i da su privrednici voljni da porez plaćaju Republici Srbiji i da uđu u jedinstveni poreski sistem Srbije.

- Nećemo da plaćamo porez nepriznatoj državi Kosovo. Blokada će trajati do daljnjeg, nećemo se pometari odavde i nećemo dozvoliti uspostavljanje granice na Brnjaku - rekao je Radovanović.

Prelaz Brnjak, prema ranijim najavama, po integrisanom sistemu upravljanja trebalo bi da zaživi do kraja decembra, što je bio razlog da privrednici iz Zubinog Potoka i građani jutros započnu blokadu.

Po integrisanom sistemu upravljanja odnedavno funkcioniše drugi prelaz na severu Kosova - Jarinje, što je, takođe, izazvalo nezadovoljstvo privrednika iz ovog dela Kosova.

Preko Jarinja je dozvoljen uvoz akcizne robe do 3,5 tone, u šta je uključena i težina transportnog vozila sa čim se privrednici ne slažu.

Zbog toga su preduzetnici, u nekoliko navrata, organizovali dvosatne blokade puteva u Leposaviću, Zvečanu i Kosovskoj Mitrovici, a najavli su da će sa blokadama u te tri opštine nastaviti nakon novogodišnjih i božićnih praznika.

Na administrativnom prelazu Brnjak, koji se nalazi na teritoriji opštine Zubin Potok, sve je spremno za početak integrisanog upravljanja ovim prelazom. Postavljene su kućice-kontejneri u kojima će biti pripadnici MUP-a Srbije i srpska carina.

Za razliku od integrisanog prelaza Jarinje, prelaz Brnjak se ne nalazi na teritoriji centralne Srbije već na kosovskoj strani. Kontrolu saobraćaja obavljaju pripadnici Euleksa, a na samom punktu, koji je ojačan betonskim blokovima, kao zaštita osoblju, nalaze se i pripadnici Kfora koji tu imaju svoju bazu.

Administrativni prelaz Brnjak je ranije nekoliko puta bio na meti napadača, koji su bacali eksplozivne naprave.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA