DAČIĆ: Spomenika u Preševu neće biti do 17. januara!

- Ukoliko oni ne uklone spomenik, mi ćemo ga ukloniti. Ne postoji problem i pitanje da li ću ja ići u Brisel, ići ću sigurno, samo tada više neće biti spomenika - rekao je premijer Srbije

  • 13

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je večeras da će spomenik pripadnicima OVPBM u Preševu biti uklonjen do 17. januara, kada je u Briselu predviđen nastavak dijaloga Beograda i Prištine i sastanak sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem.

- Ukoliko oni ne uklone spomenik, mi ćemo ga ukloniti. Ne postoji problem i pitanje da li ću ja ići u Brisel, ići ću sigurno, samo tada više neće biti spomenika. Mi ćemo se upravo ponašati evropski, a to znači sklonićemo taj spomenik - rekao je Dačić za Radio-televiziju Srbije.

On je dodao da nije siguran da je bilo gde u Evropi moguće da se podižu spomenici onima koji su pripadnici terorističke organizacije i onima koji su direktno učestvovali u ubistvu policajaca i vojnika.

Dačić je naveo i da su međunarodne organizacije, posebno one koje deluju na jugu Srbije, predložile da Albanci sami sklone taj spomenik, a da je on spreman na takvu vrstu kompromisa.

Spomenik pripadnicima takozvane Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe poginulim u napadima na policiju i vojsku 2000. i 2001. godine podignut je u novembru.

Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj pozvao je danas Srbiju da se u slučaju spornog spomenika pripadnicima OVPBM u Preševu "ponaša evropski".

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA