DODIK: Nećemo dozvoliti da BiH ikad prizna Kosovo

Ovima u Sarajevu se diže kosa na glavi kad kažemo da pratimo Srbiju. Mi apsolutno ništa nećemo učiniti izvan onoga što je zvanična politika Srbije, poručio je predsednik RS

  • 1

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da ne postoje pritisci pod kojima će Vlada u Banjaluci dozvoliti da BiH prizna nezavisnost Kosova.

- Mi smo te pritiske već preživeli, oni su bili veoma jaki. Ja sam bio izložen ogromnim pritiscima da u euforiji priznanja Kosova i BiH prizna Kosovo. Da bi BiH priznala nešto, mora se pitati i RS, a RS ne da svoju saglasnost za priznanje i neće ga ni dati. Nalazimo se u apsurdnoj situaciji da nas mnogi optužuju za odvajanje RS, a mi kažemo da ne dozvoljavamo separatizam u zemljama kao što je Srbija - izjavio je Dodik.

Prema njegovim rečima, Kosovo je nasiljem međunarodnog faktora oteto od Srbije, i time je, kako je istakao, pogaženo međunarodno pravo i ponižena Srbija i čitav srpski narod.

- Neće BiH priznati Kosovo i ne mogu nam se poturiti ni papiri o nekakvom puzećem ili klizećem priznanju. Mi pratimo Srbiju u tome, i ovima u Sarajevu se diže kosa na glavi kad kažemo da pratimo Srbiju. Mi apsolutno ništa učiniti nećemo ili dati neki doprinos izvan onoga što je zvanična politika Srbije - rekao je Dodik.

Predsednik RS je, međutim, dodao da bi on lično u traganju za rešenjima pošao od toga da Kosovo, koliko god da je važno, ne sme da zarobi Srbiju u decenijama koje dolaze, i rešenje zato mora biti trajno.

- Niko ne pominje činjenicu da bi, da se Kosovo reintegriše u sastav Srbije, u politički sistem vratili Albanci i imali možda najkompaktniju poslaničku grupu u Skupštini Srbije, a Albanci bi po principu konstitutivnosti, koji bi morao da im bude priznat, tražili da im pripadne jedna od tri najvažnije funkcije. To bi značilo da biste u Parlamentu kao zvanični jezik i pismo morali da uvedete albanski - objašnjava Dodik.

On misli da pristup da sever Kosova mora da ostane deo Srbije može uroditi plodom, kao što je uveren i da je na Kosovu nemoguće ostvariti multietničko društvo.

(Telegraf.rs / Tanjug / Foto: Marko Todorović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ДЕЛИЈА - ПАНЧЕВО

    5. januar 2013 | 01:57

    ПРОБУДИ СЕ СРБИЈО ЗАСПАЛА ДАВНО СИ ЗАСПАЛА !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA