JEREMIĆ: Poslednji čas za jedinstvo

- Ovo je poslednji momenat za postizanje nacionalnog jedinstva o ključnim pitanjima. Ako ga propustimo, može nas progutati vrtlog istorije - poručuje predsednik Generalne skupštine UN

  • 0

Predsednik Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Vuk Jeremić poručio je da "sve dok budemo odavali utisak da smo spremni da pristanemo na svaki ustupak ne bi li učinili naredni korak u evropskom procesu, uslovljavanje će se nastaviti".

- Ukoliko se bude mislilo da ćemo se pred svakim zahtevom na kraju uvek povući, zašto bi iko imao razloga da sa nama ozbiljno pregovara? Jedina strategija koja u ovom trenutku postoji jeste da se Srbija pritiscima primora da korak po korak prihvati Ahtisarijev plan, i time faktički prizna nezavisno Kosovo. Jedino bi jasno definisanje ciljeva i interesa, čije bi zastupanje postalo obavezujuće usvajanjem sveobuhvatne platforme za KiM u Narodnoj skupštini, podstaklo druge zemlje, kao i prištinske vlasti, da sa nama uđu u ozbiljan politički proces. Ova logika se ne odnosi samo na kosovski problem, već i na druge državne ciljeve - rekao je Jeremić za "Večernje novosti".

Predsednik Generalne skupštine UN kaže da smatra da je najavljena platforma za KiM dobar polazni dokument, koji se može dodatno poboljšati. Jeremić navodi da "tehnički dijalog u budućnosti treba da bude u službi političkog, a ne da predstavlja instrument udaljavanja od suštine - a to je definisanje budućeg unutrašnjeg i spoljnog statusa KiM, koji je prihvatljiv za obe strane".

(M. S. / Izvor: Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA