DODIK: Srbi sa Kosova da dođu u RS

- Oni nemaju posao ni na Kosovu, ali bismo mogli za početak da im ponudimo neko zemljište i da im pomognemo da naprave imanja, da jedan deo njih dobije poslove ili da ih podržimo da rade poljoprivredu ili pak na neki drugi način. Ionako sada bedno i siromašno žive tamo, plus su nesigurni. Ovde bi obezbedili sebi sigurnost - poručio je predsednik Srpske

  • 9

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik kaže da bi za sever Kosova trebalo tražiti da bude "inkorporiran u Srbiju", i poručuje da su u njegovu zemlju dobrodošli svi kosovski Srbi koji se na ovoj teritoriji osećaju ugroženo.

- Ako bi, recimo, naš zahtev bio da se za sever Kosova obezbedi teritorijalno inkorporiranje u Srbiju, jer je tamo većina srpskog naroda, znači tih nekoliko opština koje se tamo nalaze sa jasnom porukom da Srbi sa juga, koji žele da odu sa Kosova, da Srbija treba da im garantuje i određene lokalitete i da im pomogne u stvaranju novih domaćinstava. Čak smo i mi spremni da budemo deo tog procesa. Oni koji žele da ostanu, ostaju. Naravno da treba i dalje da imaju zaštitu Srbije kao države, ali u svakom slučaju učinila je sve da im ponudi određeni izlaz - rekao je Dodik za dnevni list "Blic".

Objašnjavajući kako bi podrška RS u tom slučaju izgledala, Dodik je rekao da bi za kosovske Srbe bili obezbeđeni zemlja, posao i sigurnost.

- Oni nemaju posao ni na Kosovu, ali bismo mogli za početak da im ponudimo neko zemljište i da im pomognemo da naprave imanja, da jedan deo njih dobije poslove ili da ih podržimo da rade poljoprivredu ili pak na neki drugi način. Ionako sada bedno i siromašno žive tamo, plus su nesigurni. Ovde bi obezbedili sigurnost. Na Kosovu neće nikada imati perspektivu. Sve je to viđeno kod nas, samo na drugačiji način se dešava tamo. I ta klizajuća priča, Kosovo će za nekoliko meseci ili godinu-dve dana, sa ovakvom politikom impementacije briselske politike, postati de fakto nezavisno. Još samo formalno ostaje da ne kažu Beogradu da prizna Kosovo kao državu. Samo to će ostati, a sve ostalao će biti država - smatra Dodik.

Podsetimo, Telegraf je već pisao o tome kako žive srpske povratničke porodice na Kosovu.

(M. S. / Izvor: Blic)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mrki

    6. januar 2013 | 00:57

    hahaha koja si ti luda Milorade.

  • bojan

    6. januar 2013 | 02:06

    Svaka cast Srbine !

  • bane

    6. januar 2013 | 10:16

    Trebalo je Srbe koji su bili prognani iz Bosne i Krajine naseliti na Kosovo i zauzeti čvrst stav u spoljnoj politici i unutrašnjoj ekonomiji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA