EVROINTEGRACIJE: Britanci žele nastavak proširenja EU i posle ulaska Hrvatske

Britanski ministar za Evropu Dejvid Lidington smatra da ne bi smela da postoji pauza u procesu pridruživanja EU, jer je "Unija budućnost jugoistočne Evrope"

  • 1

Velika Britanija zauzima se za nastavak proširenja Evropske unije nakon ulaska Hrvatske, navodeći da ne bi smela da postoji pauza u tom procesu, jer je Unija budućnost jugoistočne Evrope, ocenio je britanski ministar za Evropu Dejvid Lidington.

- Evropski ministri i ja saglasni smo s napretkom nekoliko zemalja, potvrđujući njihova dostignuća da bi dobile datum - napisao je Lidington u članku na portalu PublicServiceEurope.com, dodajući da njegova zemlja "čvrsto podžava evropsku budućnost Srbije".

On je istovremeno izrazio zadovoljstvo što Srbija želi da napreduje u ostvarivanju uslova s kojima se saglasio Savet ministara EU u decembru prošle godine.

- Želimo da vidimo Srbiju kako ulazi u narednu fazu čim ispuni (neophodne) uslove za to. Nedavni koraci u dijalogu između Srbije i Kosova, uz posredovanje EU, pokazali su sposobnost obe zemlje da se nose s teškim pitanjima, što im omogućava da nastave put ka članstvu u EU - naveo je Lidington.

ODLUKA O NASTAVKU PREGOVORA SA SRBIJOM NA PROLEĆE

On je kao odličan primer toga naveo primenu sporazuma o zajedničkom upravljanju granicom između Srbije i Kosova, 10. decembra, što je, kako je istakao, "ranije bilo nezamislivo".

- Pozdravljam državničko i hrabro postupanje premijera (Srbije i Kosova) Ivice Dačića i Hašima Tačija u načinu na koji su pristupali nedavnim razgovorima i nadam se istom konstruktivnom duhu i u novoj godini - istakao je Lidington.

Navodeći da je ritam napretka zemalja u regionu različit, on je istakao da je na sastanku 11. decembra 2012. Srbiji i Makedoniji obećano da će na proleće biti proučen napredak u ispunjavanju uslova za početak pristupnih pregovora, ali bez spominjanja konkretnog datuma kada bi se moglo odlučivati o početku pregovora.

Ista formulacija usvojena je i za mogućnost pokretanja pregovora o zaključenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) s Kosovom.

"TURSKA BI OSNAŽILA JEDINSTVENO EVROPSKO TRŽIŠTE"

Spominjanju datuma u slučaju Srbije najviše su se protivile Nemačka i Holandija, a Grčka i Bugarska u slučaju Makedonije. Lidington podseća, takođe, da su ministri EU izrazili zabrinutost zbog sporog napretka i zastoja reformi u Bosni i Hercegovini.

- Kao što je britanski ministar spoljnih poslova Vilijam Hejg rekao kada je u oktobru posetio Sarajevo, Bosna i Hercegovina rizikuje dalje zaostajanje za svojim susedima, ako politički čelnici ne sprovedu mere o kojima su se dogovorili u interesu svojih građana - upozorava Lidington. On se, takođe, zauzima i za ulazak Turske u EU.

- Turska je 2011. bila sedma po veličini privreda u Evropi i 18. u svetu. Tursko članstvo osnažilo bi jedinstveno evropsko tržište i imalo važnu ulogu u dugoročnom napretku Evrope, dodajući značajan uticaj njenoj zajedničkoj spoljnotrgovinskoj politici - smatra Lidington.

On je dodao da bi tursko članstvo u EU "doprinelo i evropskoj bezbednosti i podstaklo reforme u toj zemlji".

- Podržali smo dolazak slobode, demokratije i pravde za ljude u državama koje nisu imale ta prava više od 50 godina. Kao što sam ponovio na Savetu ministara EU, ta misija mora da se nastavi i nastaviće se - zaključio je Lidington, rezimirajući rezultate prošlomesečnog sastanka Saveta ministara spoljnih i evropskih poslova EU posvećenog proširenju.

(Telegraf.rs / Beta / Foto: Ilustracija)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dalibor

    9. januar 2013 | 23:05

    Engleska je jedina protivteza Nemackom imperijalizmu u Evropi. Ako Engleska padne, Nemci ce nas zgaziti I na nase prostore dovesti svog vecnog prijatelja Tursku!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA