Ministri podržali put Srbije ka EU

Ministri spoljnih poslova država članica Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi založili se za integraciju čitavog regiona u Uniju

  • 0

Ministri spoljnih poslova država članica Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (PSJE) podržali su dodelu statusa kandidata Srbiji u martu i založili se za integraciju čitavog regiona Zapadnog Balkana u Uniju, kao i bolju regionalnu saradnju u cilju rešavanja preostalih otvorenih pitanja.

Ministar inostranih poslova Grčke Stavros Dimas rekao je da zvanična Atina smatra da bi bilo fer ako bi Savet EU Srbiji dao status kandidata u martu.

On je naveo da je Srbija u potpunosti ostvarila saradnju s Haškim tribunalom i da se Vlada Srbije odgovorno ponaša kada je reč o kosovskom pitanju.

Ministar inostranih poslova Crne Gore Milan Roćen je rekao da je za sve u regionu važno da Srbija dobije status kandidata u martu i da je dobro što Srbija promoviše dijalog.

Ministar spoljnih poslova Turske Ahmet Davutoglu smatra da region u okolnostima ekonomske krize treba da ojača međusobnu saradnju i razvije sopstvene mehanizme za prevazilaženje problema.

I hrvatska ministarka spoljnih poslova Vesna Pusić takođe je poručila da će se Hrvatska ponašati kao prijatelj zemalja jugoistočne Evrope i zalagati se za njihovo članstvo u Uniji.

Jeremić za dublju saradnju regiona 

Ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić poručio je da nije nemoguće preći put od "balkanskog rata do balkanskog mira", ukoliko su zemlje jugoistočne Evrope voljne da se distanciraju od konflikta koji su obeležili region u poslednjih sto godina i spremne da postižu rešenja koja odgovaraju svima.

On je šefovima diplomatija zemalja članica Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi , koji učestvuju na sastanku u Beogradu, predložio zajedničko obeležavanje stote godišnjice Balkanskih ratova pod motom "Od balkanskog rata do balkanskog mira".

On je takođe istakao da se sastanak održava pod senkom globalne recesije, čiji je epicentar sada u EU, čija će silina i posledice nesumljivo uticati na budućnost ne samo jugoistočne Evrope, već i na mnogo dalje regione i tržišta.

Ekonomska kriza ima i političke posledice, koje predstavljaju dodatne izazove budući da je u mnogim delovima Unije opao entuzijazam za proširenje, upozorio je Jeremić.

- Ali želim da budem jasan - to nije ugrozilo stratešku opredeljnost naše vlade da priključi Srbiju EU. Nastavićemo da sprovodimo reforme jer verujemo da su one ključne za dugoročni prosperitet naše zemlje -  naglasio je Jeremić.

Ministar spoljnih poslova imao je više bilateralnih razgovora uoči sastanka, a tokom prepodneva Jeremić je razgovarao sa izvršnim direktorom službe EU za spoljne poslove Miroslavom Lajčakom.

PSJE je pokrenut 1996. godine sa ciljem da se Jugoistočna Evropa transformiše u region stabilnosti, bezbednosti i saradnje u skladu sa evropskim integracionim tokovima, a kroz unapredenje međusobnog dijaloga i saradnje na svim nivoima i u svim oblastima od zajedničkog interesa.

Ima 12 punopravnih članica: Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Grcka, Hrvatska, Makedonija, Moldavija, Rumunija, Srbija, Slovenija i Turska.

(Agencije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA