TAČI: Neću dozvoliti da se razgovara o srpskoj Rezoluciji

Premijer Kosova smatra da je neprihvatljivo da većinski srpske opštine na Kosovu dobiju status autonomije, kao i da te teme ne smeju biti predmet predstojećih razgovora

  • 6

Kosovski premijer Hašim Tači smatra da je neprihvatljivo da opštine sa srpskom većinom na Kosovu dobiju status autonomnih opština, i kaže da neće dozvoliti da predlozi iz Rezolucije Skupštine Srbije o Kosovu budu tema predstojećeg razgovora sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem u Briselu.

- Predlog Srbije da opštine sa srpskom većinom dobiju status autonomnih opština je neprihvatljiv i nećemo dozvoliti da se nađe na stolu - rekao je Tači na današnjem sastanku sa liderima kosovskih parlamentarnih stranaka uoči odlaska u Brisel 17. januara, saopštila je Kancelarija za odnose sa javnošću vlade Kosova.

Tači je naglasio da tokom dijaloga kosovska vlada neće prihvatiti da razgovara, kako je rekao, o statusu Kosova, odnosno o nezavisnosti, teritorijalnoj celovitosti i međunarodno priznatim granicama, unutrašnjoj organizaciji koja je uspostavljena shodno planu Ahtisarija i Ustavu Kosova, kao i o ostvarivanju svih sporazuma koji su postignuti tokom tehničkog dijaloga.

Kako se navodi, Tači je liderima stranaka, među kojima je bio i Slobodan Petrović iz Samostalne liberalne stranke, rekao da su osnov za razgovore sa premijerom Srbije plan Martija Ahtisarija, Ustav i zakoni, rezolucija Skupštine Kosova i sporazumi, koji su u okviru tehničkog dijaloga postignuti sa Beogradom uz posredstvo Roberta Kupera.

Dijalog u skladu sa rešenjima iz kosovskog ustava i predloga Ahtisarija

U saopštenju se navodi i da je kosovska vlada zainteresovana da u dijalogu "u kratkom roku postigne jačanje kosovskih struktura na severu zemlje u oblastima zdravstva i socijalne politike u skladu sa rešenjima iz kosovskog ustava i predloga Martija Ahtisarija".

Među ciljevima razgovora, kako se navodi u saopštenju, biće i "uklanjanje bezbednosnih struktura Srbije sa severa Kosova, stvaranje uslova za održavanje slobodnih izbora u opštinama na severu Kosova i za učešće građana ovog dela Kosova na opštim izborima na Kosovu".

Kosovska vlada je saopštila da je njihov cilj, takođe, i stvaranje opštine Severna Mitrovica, stvaranje uslova za organizovanje popisa stanovništva i domaćinstava na severu, adekvatan ekonomski i razvojni tretman severa Kosova.

Tači je najavio da će na sledećem sastanku sa Dačićem razgovarati i o, kako se navodi, "rasformiranju ilegalnih struktura Srbije na severu Kosova", kao i o mehanizmima za transparentnost izdvajanja i korišćenja sredstava za srpsku zajednicu na Kosovu kojima bi se upravljalo iz kosovske vlade, uz predstavnike srpske i međunarodne zajednice.

Kosovo, kako je saopšteno, očekuje da se na kraju procesa postigne "međunarodno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa između dve zemlje, koji će garantovati EU, SAD i zemlje velike petorke (kvinta)", kao i da "omogući učlanjenje Kosova u UN i druge međunarodne mehanizme".

U saopštenju se navodi i da predstavnici Kosova shvataju da na kraju ovog procesa Beograd neće moći da prizna nezavisnost Kosova, ali smatraju da je neophodno da se Kosovu obezbedi učlanjenje u UN i otvori put za učlanjenje u NATO i EU.

Tači je rekao da se na ekonomskom planu predviđa razvojni fond za sever zemlje, kojim bi se finansirali razni infrastrukturni projekti, a taj fond bi, prema njegovim rečima, bio otvoren i za donacije iz Srbije i međunarodne zajednice.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • najprovokator

    15. januar 2013 | 00:23

    Време је да вам опет ј. Матер

  • Stelt Line

    15. januar 2013 | 07:04

    Da sigurno a zasto se onda ANA priprema za oruzane sukobe ako su spremni za sve to sto kaze STAKOR?

  • ДАШОНИ

    15. januar 2013 | 08:13

    ШТА БРЕ МЛАТИШ И КОМЕ ПРЕТИШ ПОЛУ НЕАНДРЕТАЛСКИ ШОШОНУ ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA