Priština: Prihvatljiv je samo Ahtisarijev plan

  • 0

Predsednik Skupštine Kosova Jakup Krasnići izjavio je da ne može biti nikakvog drugog plana za sever Kosova osim plana Martija Ahtisarija, bivšeg izaslanika UN, iako taj plan ni  Beograd ni Savet bezbednosti UN nisu prihvatili. Predstavnici kosovskih institucija odbacuju predlog specijalnog statusa za sever Kosova i kao jedino rešenje navode Ahtisarijev plan.

Slične stavove imaju i predstavnici ostalih parlamentarnih partija, a podžavaju ih i politički analitičari.

Politički analitičar Beljulj Bećaj je za dnevnik "Koha ditore" ocenio da je rešenje za sever Kosova, koje predlaže predsednik Srbije Boris Tadić, potpuno suprotno sa planom Ahtisarija, pošto bi to moglo da podrazumeva poseban parlament i vladu za sever Kosova, slično statusu Republike Srpske u BiH.

- Jedino pitanje, koje je prema mom mišljenju politički diskutabilno, je da se stvori jedan specifičan parlament i vlada severa. To je tempirana bomba koje će učiniti nefunkcionalnim Kosovo kad god za to Srbija bude imala potrebe -  kazao je Bećaj.

I analitičar Arben Ćirezi specijalno rešenje za sever vidi kao nešto što je u celosti van odredbi plana Martija Ahtisarija.

- Paket Ahtisarija decidno isključuje mogućnost specijalnog statusa za sever, ako se to tumači kao teritorijalna autonomija. Takođe je dosta nejasno pitanje zaštite imovine Srbije, pošto ta imovina nije ni u kakvoj opasnosti - rekao je Ćirezi.

Tadić je nedavno izneo plan za rešenje problema Kosova, ali nije detaljnije govorio o predlozima rešenja.

(Izvor: Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA