Bogdanović: Referendum štetan

Sednica Odbora Skupštine Srbije za KiM bez zaključaka o najavljenom referendumu zbog nedostatka kvoruma

  • 0

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je da je održavanje referenduma na severu Kosmeta nepotrebno i štetno, jer smanjuje manevarski prostor vladi i državnom vrhu u dijalogu sa međunarodnom zajednicom.

Bogdanović je na sednici Odbora za Kosovo i Metohiju rekao da je svaki Srbin protiv kosovskih institucija, da je on lično protiv toga, kao i vlada i svi državni organi.

- Da li moramo ponovo da objašnjavamo da je nebo plavo - upitao je Bogdanović.

Ministar je podsetio da je nedavno imao sastanak sa predstavnicima četiri lokalne samouprave na severu Kosova i da je pokušao da im ukaže na posledice takvog čina i ponovio da bi se referendumom smanjio manevarski prostor i potencijal države da se reše problemi u južnoj srpskoj pokrajini.

Prema njegovim rečima, niko nema pravo da stavlja partijske i ideološke interese ispred državnih i interesa građana Kosova i Metohije i Srbije.

Bogdanović izjavio je da će parlamentarni i predsednički izbori u Srbiji biti održani na Kosovu i Metohiji, dok o lokalnim izborima još nije bilo reči na vladi.

Sednica Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju završena je posle tročasovne rasprave bez zaključaka o najavljenom referendumu na severu Kosova jer nije bilo kvoruma za odlučivanje.

U raspravi, poslanici opozicionih stranaka založili su se za održavanje referenduma, dok su poslanici Demokratske stranke izneli različite stavove o referendumu, od toga da je nepotreban i štetan do ocene da treba omogućiti građanima da se izjasne o prihvatanju kosovskih institucija.

Ministar za Kosovo i Metohiju sastao se danas sa izvršnim direktorom za Evropu i Centralnu Aziju u Evropskoj službi spoljnih poslova Miroslavom Lajčakom. U razgovoru su zaključili da je neophodna što bolja koordinacija svih relevantnih aktera kako bi se prevazišli postojeći problemi na severu Kosova i Metohije.

Naglašen je značaj pronalaženja rešenja i istaknuto je zalaganje Vlade Srbije da se rešenja pronađu isključivo kroz dijalog, saradnju i kompromis, navodi se u saopštenju Ministarstva za Kosovo i Metohiju.

Istaknuto je da Vlada Srbije čini sve da omogući slobodno kretanje Euleksa ali i da je neophodno da Misija EU na Kosovu i Metohiji sačuva statusnu neutralnost i ponaša se u skladu sa dodeljenim mandatom.

(Agencije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA