DOJČE VELE: Srbija se vratila u devedesete!

- Ponovo su na meti "izdajnici i strani plaćenici". Desničari otvoreno prete i zahtevaju hapšenja, a vlasti mlako reaguju. Plakati, koji zapravo predstavljaju poternice čija su meta mediji, nevladine organizacije, ali i pojedini opozicioni političari, postali su svakodnevica širom Srbije - piše u uvodu članka nemačkog radija

  • 4

Nemački "Dojče vele" opisao je u analizi Srbije da se naša zemlja zbog unutrašnjih prilika vratila u devedesete godine.

- Ponovo su na meti "izdajnici i strani plaćenici". Desničari otvoreno prete i zahtevaju hapšenja, a vlasti mlako reaguju. Plakati, koji zapravo predstavljaju poternice čija su meta mediji, nevladine organizacije, ali i pojedini opozicioni političari, postali su svakodnevica širom Srbije - piše u uvodu članka nemačkog radija u analizi poslednjih događaja u Srbiji.

- Poslednju akciju lepljenja plakata na kojima je lista takozvanih "stranih agenata" izvela je organizacija "Naši". Na spisku je desetak medija i više nevladinih organizacija: "B92", "Danas", "Vreme", "Republika", NUNS i "Peščanik", kao i nevladine organizacije Fond za humanitarno pravo, Žene u crnom, Centar za kulturnu dekontaminaciju, Yucom, Helsinški odbor za ljudska prava, Inicijativa mladih za ljudska prava, Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava, Fondacija "Egzit", Autonomni ženski centar, Rekonstrukcija ženski fond, Beogradski centar za ljudska prava, Amnesty international, Građanske inicijative, Kvirija centar, Gej strejt alijansa i Dokunino - navela je nemačka stanica.

Pitanje koje se postavlja je zašto su desničarske i kvazipatriotske organizacije baš sada krenule u čitavu kampanju potrage za "stranim plaćenicima".

Maja Mićić, direktor Inicijative mladih za ljudska prava, ocenila je da je organizacija "Naši" prilično osokoljena nakon odluke Ustavnog suda Srbije, koji je odbio zahtev za zabranom te organizacije.

Novinar nedeljnika "Vreme" Teofil Pančić rekao je kako se "Naši" i slične organizacije osećaju ohrabreno političkim promenama u Srbiji:

- Mi smo dobili jednu vlast koja je deklarativno proevropska i sve to po redu, ali ipak znamo i kakva je njena prošlost. A znamo i to da ta njena prošlost nije baš sasvim prošlost, nego da ona povremeno izbije na površinu i sada. I dobro znamo da su neki njeni prirodni ideološki saveznici zapravo oni koji se nalaze još desnije od nje - kazao je Pančić.

(I. M. / Izvor: Dojče Vele, Foto: Dojče Vele)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • buzga72

    17. januar 2013 | 12:14

    nemci imaju npd sto ga ne zabrane.nego nama drze predavanja.nema vecih nacista od njih

  • maca

    17. januar 2013 | 11:58

    Mi smo dobili jednu vlast koja je navodno proevropska, ali smo imali jednu vlast koja je bila navodno proevropska a sve vise se pokazuje lopovska

  • ДАШОНИ

    17. januar 2013 | 12:27

    А СТАВИЛИ СУ ОВЕ ЛОПОВЕ КАО ПОЗАДИНУ , ЈЕДАН У ЗАТВОРУ, ДРУГИ ПРОДАВА У ВРТИЋИМА ДЕЦИ ХРВАТСКЕ ПРОИЗВОДЕ А ТРЕЋИ РАДИ ЗА ЊИХ И ПЉУЈЕ ПО СРБИЈИ

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA