INTERVJU, MILORAD DODIK: RS osigurala poslove "teške" 2,9 milijardi evra!

Srbija je trebalo hrabrije da traži podelu Kosova * Dobar je podsticaj koji Vučić daje u borbi protiv kriminala * Verujem da će se Bosna mirno raspasti * Dačić lepo peva "Miljacku", ko peva zlo ne misli

  • 10

Republika Srpska će, bez obzira na ekonomske nevolje u kojima su EU i region, uspeti da zabeleži pozitivnu stopu rasta bruto-društvenog proizvoda u 2013. godini, kaže Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske u intervjuu za Telegraf.rs, na prvi rođendan našeg portala.

- RS sada ima određene ekonomske izazove, koji su refleks svetskih kretanja i nasleđene teške situacije, neuspele tranzicije i otvaranja tržišta pod pritiskom stranaca. Sa svim tim se nekako nosimo, prvi put smo, nakon dužeg perioda, prošle godine imali mali pad BDP-a od 0,9 odsto. Međutim, RS u ovom trenutku ima dugoročno ugovorenih poslova i obezbeđenih investicija ukupno “teških” 2,9 milijardi evra. To su projekti izgradnje autoputa Doboj-Banjaluka, nekoliko energetskih objekata, dve termoelektrane, niz hidrocentrala, kao i rekonstrukcija Kliničko bolničkog centra...

 Da li je ekonomska saradnja Srbije i RS na maksimumu ili ima još prostora da se unapredi, kako i u kojim oblastima?

- U današnje vreme moramo da pronađemo dodatne izazove, da privučemo ulagače, pre svega iz energetskog I IT sektora, da što više investiraju u RS. Srbija je najveći spoljnotrgovinski partner RS . Tržište Srbije je važno za nas i već smo sarađivali na nekoliko infrastrukturnih projekata. Trebalo bi sesti i razgovarati o tome kako da se napravi kompatibilno tržište, uz finansijsku podršku koja bi bila usmerena na zajedničke projekte.

Ima li nagoveštaja nekih većih poslova kompanija iz Srbije i RS?

- Realizujemo međuvladin projekat Srbije i RS - Fabrika znanja, koja ima za cilj da obezbedi kompjutere za decu u školama RS. I to je zaista odlična priča, želimo svu decu u školama da obuhvatimo tim programom. U ovoj godini ćemo organizovati manifestaciju Fabrika znanja u Trebinju.

Kakav rezultat očekujete od pregovora o Kosovu i kako se u njih uklapa vaša ideja da Srbija treba da ponudi međunarodnoj zajednici i Kosovu da sever pokrajine ostane u Srbiji, a da ostatak Kosova bude priznat kao država?

- I danas mislim da je možda trebalo biti hrabriji u tome, zauzeti čvrst stav. U Srbiji postoji značajan konsenzus oko toga da je to vitalno, nacionalno, teritorijalno i nacionalno pitanje i da u tom delu nema političkih podela. RS će pratiti zvaničnu politiku Srbije. Sada kada postoji Platforma o Kosovu, mi ćemo je poštovati, šta god da mislimo o njoj. I RS sigurno neće dozvoliti priznanje Kosova u BiH. To su dve konstantne u našoj politici koje ćemo poštovati. Sve ostalo su lične političke varijacije.

Kako ocenjujete poteze Ivice Dačića u tom pogledu?

- Mislim da je osnovni problem po pitanju Kosova bila odluka suda pravde iz Strazbura, koja je bila osnova za Rezoluciju Generalne skupštine UN. Upravo je tu obezbeđena većina da se osudi takva vrsta samoproglašenja nezavisnog Kosova. To je, nažalost, odmah promenjeno intervencijom EU. Čini mi se da je to bio ključni moment kada se mogla rešavati politika oko Kosova. RS će pratiti zvaničnu politiku Srbije, ali je jasno da Kosovo ostaje otvorena, ljuta rana.

Da li danas Evropa ima alternativu?

- Da. Suviše se žrtvuje političkih stavova zbog jedne imaginarne priče o mogućim evropskim integracijama. I sama Evropa, koja ima strahovite socijalne i ekonomske probleme, kaže da posle Hrvatske, dugi niz godina neće primiti nijednu zemlju pod svoju “kapu”. Ako jedna Angela Merkel tako nešto poručuje, to morate da imate na umu. Jer, Merkelova ne govori ništa slučajno. Druga je tema da mi sami, zbog sebe, moramo da usvojimo evropska pravila da bi nam bilo bolje.

Poznato je da ste bliski s bivšim predsednikom Srbije Borisom Tadićem. Kako sada sarađujete sa sadašnji predsednikom Tomislavom Nikolićem?

- Tadića sam upoznao kao političara. Što bi se reklo, sreli smo se na svojim dužnostima. Kao ljudi smo se zbližili, ja to ne sporim. Boris je dobar čovek i tog prijateljstva se nikada neću odreći, šta god ko mislio tome. S druge strane, odgovornost izabranih funkcionera, poput mene i Nikolića, stavlja nas u jednu novu dimenziju međusobnih odnosa. Nikolić je, prema mom mišljenju, dobar čovek, s njim se slažem po mnogim pitanjima. Pokazali smo sposobnost da možemo i u ovim novim okolnostima ozbiljno da sarađujemo. Potpuno delim Nikolićeve stavove o odnosima RS i Srbije, kao i o regionalnim pitanjima. Mi možemo da se razlikujemo u nekim političkim stavovima, ali mogu da kažem da u njima ima više sličnosti nego što se to moglo naslutiti u nekim ranijim vremenima.

Kako vam izgleda DS, od kada je vodi Dragan Đilas?

- Kao i sve partije koje siđu sa vlasti i izgube dominantnu društvenu ulogu. Sva partije s ovih prostora nisu čvrsto ideološki i organizaciono vezane da bi mogle da prežive. Tako će i DS morati da prođe period nove rekonstrukcije i novih personalnih rešenja. Đilas nesumnjivo ima sposobnost da rukovodi i vodi DS, a izazovi koji će se naći pred njim pokazaće da li je spremio adekvatne odgovore.

Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić veoma se angažovao u borbi protiv korupcije. Kako gledate na to?

- Dobar je podsticaj koji Vučić daje u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. Nikada ne možete promašiti ako ste u to uključeni. Vučić se na neki način izdigao iznad svega toga, i to je jako dobro.

Šta mislite o novoj mapi Evrope 2035. koju su izradili ruski stručnjaci, po kojoj će Bosnu podeliti Srbija i Hrvatska?

- Ostajemo privrženi Dejtonskom sporazumu, tu mislim na ono što piše u njemu, a ne kako ga vide bajni međunarodni eksperti, koji su u svojim zemljama trećerazredni stručnjaci. Ne vidim mogućnost da BiH preživi u nekoj budućnoti jer je to podeljeno društvo. BiH nedostaje ta priča o državi i zato je stalno ističe. Verujem da će se stvoriti eksterni politički uslovi za raspad BiH. I verujem da taj raspad treba da bude miran. Za sve nas je najbolje da sarađujemo i živimo u miru bez krutih granica, da imamo kompatibilan ekonomski sistem, a da smo politički suvereni u donošenju svih važnih odluka. Da li će to biti 2035. ili ranije, potpuno je nebitno.

Da li ste sreli lidera LDP-a Čedomira Jovanovića posle vašeg “okršaja” u Tanjugovom pres centru?

- Otišli smo gore u kabinet i tu smo malo popričali. Mislim da on tada nije imao dovoljno informacija. Nadam se da je naučio neke stvari i da mu to nije bilo politički korisno. Ako je RS po njemu greška, mora da razume da je za nas ona život. Neću da dozvolim da bilo ko govori loše o RS jer je za nas to najbolje mesto na svetu.

Poznato je da volite da pevate. Ko je bolji pevač, vi ili premijer Ivica Dačić i da li biste mu izašli na “crtu” u nekom pevačkom takmičenju?

- I Ivica i ja pevamo više za svoju dušu. Onaj ko peva zlo ne misli. Sigurno lošije pevam od ovih estradnih zvezda, u to nema sumnje. Pevali smo Ivica i ja na nekom zajedničkom događaju, ali to nije bilo takmičenje. Šalu na stranu, neverovatno koliko je to poprimilo razmere, niti sam ja školovan glas, niti je Ivica. Mene to pevanje ponese, onako od srca. Sad mi je to stvorilo mali problem – kad se pojavim na javnom skupu gde postoji orkestar, odmah traže da pevam. Slušao sam kada Dačić peva "Miljacku", nije loše.

Za kraj, koristite li društvene mreže?

- Najpre, Telegrafu čestitam rođendan i želim zaista svako dobro. S obzirom na to da su mogućnosti komunikacije koja se lako ostvaruje putem interneta i društvenih mreža, Vlada Republike Srpske u narednom periodu će se maksimalno posvetiti obostranoj direktnoj komukaciji s građanima koji koriste internet. Izvesno je da će internet trgovina biti jedna od pokretačkih snaga privrede svake države, te će Vlada RS podržati razvoj domaće trgovine i poslovanja putem Interneta. U komunikaciji sa građanima Vlada RS će koristiti najpopularnije društvene mreže na Internetu, kao što su Fejsbuk i Tviter.

(Natalija Sekulić / foto: S. Pikula)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA