DAČIĆ: Privremeni dogovor o carinama

Dogovorili smo se da novac od naplate carina ide u poseban fond za razvoj opština na severu Kosova, koji će biti formiran pod okriljem EU, rekao je premijer Srbije

  • 3

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je posle četvrte runde političkog dijaloga sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem pod pokroviteljstvom visoke predstavnice EU Ketrin Ešton u Briselu da je dogovoreno privremeno rešenje o naplati carina na administrativnim prelazima i da je otvorena tema posebnosti severa Kosova.

- Dogovorili smo se da novac od naplate carina ide u poseban fond za razvoj opština na severu Kosova, koji će biti formiran pod okriljem Evropske unije - rekao je Dačić.

Premijer Srbije je istakao da je to rešenje privremenog karaktera i da tek treba utvrditi neke tehničke detalje, ali da je ovaj dogovor u skladu sa nacionalnim interesom i stavom kosovskih Srba da ne plaćaju carine prištinskim institucijama.

Dačić je rekao da su razgovori bili otvoreni i da je "prvi put na jedan ozbiljan način otvoreno pitanje paralelizma institucija i specijalnog odnosa prema srpskom narodu koji živi na Kosovu".

Iz kabineta Ketrin Ešton je u pisanom saopštenju potvrđeno da su dvojica premijera zaključila privremeni dogovor o naplati carina, akciza i PDV-a na prelazima na administrativnoj liniji.

- Imali smo dug i konstruktivan razgovor i dogovorili se da se radi intenzivnog dijaloga ponovo sretnemo u februaru, kada se nadamo da ćemo postićoi značajan napredak u skladu sa zaključcima Evropskog saveta iz decembra 2012 - saopštila je Ketrin Ešton.

Radna večera u kabinetu Eštonove počela je sinoć nešto posle 20 sati i trajala je pet sati.

Dačić i Tači su u Briselu razgovarali i sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Filipom Rikerom, koji je u Stejt departmentu zadužen za Balkan.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA