Selaković sa Karadžićem i Mladićem: Dan za pamćenje, jačajte Srbiju!

Ministar pravde i državne uprave Srbije razgovarao je sa 11 srpskih pritvorenika Haškog tribunala smeštenih u zatvoru u Ševeningenu, među kojima su i Ratko Mladić, Radovan Karadžić, Momčilo Perišić, a tom prilikom pokrenuto je i razmatranje mogućnosti da srpski osuđenici tog suda kazne služe u Srbiji

  • 5

Ministar pravde i državne uprave Srbije Nikola Selaković razgovarao je sa 11 srpskih pritvorenika Haškog tribunala smeštenih u zatvoru u Ševeningenu, među kojima su i Ratko Mladić, Radovan Karadžić, Momčilo Perišić.

Selaković se sa članovima svoje delegacije u poseti zadržao više od osam sati

- Sve smo ih upoznali sa sledećim koracima koje država namerava i planira da učini, između ostalog i kroz izmenu regulative koja se tiče pružanja određene pomoći i podrške našim pritvorenim državljanima i u najskorijem periodu vlada će izaći sa tim merama - rekao je Selaković.

Ministar je naznačio da "pritvorenici, kako oni protiv kojih se vode prvostepeni postupci tako i oni koji očekuju žalbeni postupak, odnosno njegovo okončanje, i dalje gledaju u Republiku Srbiju i očekuju organizovanu pomoć države u pripremanju i obezbeđivanju dokaza za njihove završne reči i njihove odbrane, jer takve organizovane podrške, kao u slučaju nekih drugih država, nije bilo".

 

- Vidi se i jedan određeni nivo kohezije među njima, koji je podstaknut ovim razgovorima i ovom posetom. Nažalost, koliko je njih, malo je vremena da se razgovori sa svima obave i nisu svi uspeli da se danas vide sa delegacijom Ministarstva pravde i državne uprave Srbije - rekao je ministar pravde.

Selaković nije želeo da precizira sa kojim pritvorenicima je razgovarao, i dodao da se "vidi i jedan određeni nivo kohezije među njima koji je podstaknut ovim razgovorima i ovom posetom. Nažalost, koliko je njih, malo je vremena da se razgovori sa svima obave i nisu svi uspeli da se danas vide sa delegacijom Ministarstva pravde i državne uprave Srbije".

Selaković je prvi ministar pravde iz Srbije koji je došao u posetu srpskim pritvorenicima, koji "iza rešetaka" čekaju pravosnažne presude Haškog tribunala zbog optužbi za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije.

Ministar Selaković razgovarao je s nekadašnjim komandantom Vojske Republike Srpske Ratkom Mladićem, kod koga se i najduže zadržao u poseti.

Mladić je danas obavestio sud da koristi svoje pravo da ne prisustvuje suđenju u Haškom tribunalu, jer želi da se sretne sa ministrom Selakovićem. Karadžić se sa ministrom susreo nakon suđenja, po povratku u pritvorsku jedinicu negde posle 16 časova.

Selaković je razgovarao i sa Dragoljubom Ojdanićem, Zdravkom Tolimirom, Vinkom Pandurevićem, Vlastimirom Ðorđevićem, Nikolom Šainovićem, Sretenom Lukićem, Nebojšom Pavkovićem, Vladimirom Lazarevićem, Momčilom Perišićem.

Franko Simatović je na privremenoj slobodi, a poseta lideru SRS Vojislavu Šešelju u pritvorskoj jedinici nije bila u planu.

Sa ministrom pravde u poseti pritvorenicima u zatvoru u Ševeningenu bili su njegov pomoćnik Milisav Čogurić, kao i savetnik Radomir Ilić. Selaković je juče u Hagu razgovarao sa najvišim zvaničnicima Tribunala i preneo im nezadovoljstvo zbog oslobađajućih presuda tog suda u slucajevima Gotovina i Markač i Haradinaj.

Tokom sastanaka pokrenuto je i razmatranje mogućnosti da sprski osuđenici tog suda kazne služe u Srbiji.

Niko od zvaničnika Tribunala ni juče ni danas nije hteo da komentariše sastanak sa sprskim ministrom.

(D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srdjan D.N.

    18. januar 2013 | 20:52

    Ministre, majstore, pobrkali ste loncice: i Vojislav Seselj je takodje samo drzavljanin Srbije zatvoren u Hagu a ne lider ili clan bilo koje stranke. Posete liderima stranaka planirajte po Beogradu. No dobro, sto jednom receno - samo ti sinko radi svoj posao.

  • русија

    18. januar 2013 | 21:27

    ЗА ДР. ШЕШЕЉА !!!

  • kragujevcanin

    19. januar 2013 | 10:51

    Svaka cast! Ne shvatam negativne komentare povodom ove posete.. Vajlda su prethodni ministri za koje ti ljudi nisu ni postojali takve komentare zasluzili. I nije tacno da ministar nije hteo da poseti Seselja, vec Seselj nije zeleo njega da primi u posetu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA