Vulin: Ostaju srpske institucije na Kosovu

- Srbija ne sme da dozvoli da Srbi na Kosovu i Metohiji ostanu bez pažnje svoje države, da ostanu bez svog sistema, da ih bilo ko gurne u sistem nečega što pokušavaju da naprave kosovskom državom - kaže direktor Kancelarije za KiM

  • 1

Direktor Kancelarije za KiM Aleksandar Vulin izjavio je da institucije Srba na Kosovu ostaju i da ne treba unositi nemir među Srbe u južnoj srpskoj pokrajini.

Vulin je objasnio da je Beograd u poslednjoj rundi dijaloga uspeo da obezbedi da novac od carina ne ide u budžet Prištine, već u poseban fond, u kojem će, kako je rekao, biti predstavnik Srba sa Kosmeta i privremenih institucija u Prištini, a odluke će se donosti konsenzusom.

- Novac ide u međunarodni fond, odnosno u fond koji će kreirati visoki predstavnik EU na Kosovu i Metohiji. U njemu će biti predstavnik Srba sa severa Kosova i Metohije i biće predstavnik privremenih institucija u Prištini, a odlučivaće se konsenzusom. Dakle, Srbi imaju pravo veta i taj novac će moći da se koristi isključivo na prostoru Kosova i Metohije - objasnio je Vulin.

On je dodao da će sprovođenje sporazuma biti kontrolisano od strane tripartitne komisije, u kojoj će se nalaziti i predstavnik Srba sa severa Kosova i Metohije, pa će sam na licu mesta moći da se uveri i kaže šta je kršenje sporazuma, a šta nije.

Vulin je napomenuo da će se narednih dana samo nastaviti proces implementacije sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima.

- Nemojmo da unosimo nemir među Srbe na Kosovu i Metohiji, institucije ostaju. Ništa nije dogovoreno. Nikakvih novih dogovora nema, ništa se od sutra neće desiti, nastaviće se život kao i do sada - rekao je Vulin gostujući na RTS.

Prema njegovim rečima, "naša preduzeća koja imaju sadašnje registracije, bilo da ih je registrovao UNMIK ili Agencija za privredne registre, neće morati ponovo da se registruju, koristiće i dalje isti PIB broj i neće ući u drugi poreski sistem".

- Srbija ne sme da dozvoli da Srbi na Kosovu i Metohiji ostanu bez pažnje svoje države, da ostanu bez svog sistema, da ih bilo ko gurne u sistem nečega što pokušavaju da naprave kosovskom državom - podvukao je Vulin.

(D. Z. / Izvor: RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mirko

    19. januar 2013 | 01:25

    I ti si se prodao i to za male PARE. STA JE SA TVOJIM IDEALIMA. NIKADA NIKADA NIKADA NIKADA NECE BITI CARINE NA JERINJU, ZAPAMTI TO GOVEDO IZDAJNICKO

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA