ČUPIĆ: Pooštriti kazne za funkcionere koji ne prijave imovinu

Član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije rekao je da je potrebno doneti Zakon o poreklu imovine, jer je poslanici ni nakon isteka propisanog roka od 30 dana ne prijavljuju

  • 0

Član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije Čedomir Čupić izjavio je da je potrebno doneti Zakon o poreklu imovine i poštriti kazne za funkcionere koji ne prijavljuju ili prikrivaju imovinu.

Čupić je rekao da bi donošenje takvog zakona omogućilo uzimanje imovinske karte članova šire porodice funkcionera, čime bi javnost imala detaljniji uvid u njegovu imovinu.

Navodeći da još ima funkcionera, a među njima i poslanika koji nisu prijavili imovinu iako je rok za to 30 dana nakon dolaska na funkciju, Čupić je rekao da bi trebalo i pooštriti sankcije za one koji to ne učine na vreme.

- Ako nisu na vreme prijavili imovinu, podležu prekršajnoj prijavi, a predviđena kazna za to je između 50.000 i 150.000 dinara i to bi trebalo povećati. Ukoliko prikriju ili prijave lažnu imovinu, podležu krivičnom gonjenju, a kazna je od šest meseci do pet godina - naveo je Čupić, koji smatra da bi i tu kaznu trebalo pooštriti.

On je ukazao da bi poslanici, budući da je Skupština Srbije ta koja donosi zakone, trebalo da imaju svest o važnosti prijavljivanja imovine i da drugim funkcionerima budu primer.

- Ako takvi ljudi nemaju svest i neko ih nije upozorio koja je njihova obaveza, to nije u redu, oni treba da budu primer drugim funkcionerima - naglasio je Čupić.

(M. R. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA