Nikolić: Neraskidive veze Slovačke i Srbije

- Tokom Prvog svetskog rata austrougarska vojska je okupirala Kragujevac, Srbiju. Bilo je mnogo zločina od strane te vojske, a Slovaci koji su u nju bili mobilisani bacili su puške i odbili da vrše dužnost. Streljani su pre skoro 100 godina na istom mestu gde je nemački okupator streljao Srbe 1941. godine. Spomenici su jedan do drugog i to je neraskidiva veza, a naše je samo da sledimo narod – poručio je Nikolić

  • 0

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić sastao se danas u Bratislavi sa slovačkim premijerom Robertom Ficom.

Nikolić u jednodnevnoj poseti Slovačkoj predvodi državnu delagaciju Srbije, a ranije danas je razgovarao s predsednikom te zemlje Ivanom Gašparovičem, koga je odlikovao ordenom Republike Srbije drugog stepena.

O neraskidivosti veza između slovačkog i srpskog naroda Nikolić je dao slikovit primer spomenika u Kragujevcu slovačkim pobunjenicima, u čijoj blizini je odrastao, a pored koga je i spomenik streljanim Srbima u Drugom svetskom ratu.

- Tokom Prvog svetskog rata austrougarska vojska je okupirala Kragujevac, Srbiju. Bilo je mnogo zločina od strane te vojske, a Slovaci koji su u nju bili mobilisani bacili su puške i odbili da vrše dužnost. Streljani su pre skoro 100 godina na istom mestu gde je nemački okupator streljao Srbe 1941. godine. Spomenici su jedan do drugog i to je neraskidiva veza, a naše je samo da sledimo narod – poručio je Nikolić u palati Grasalkovičov, gde je uručio slovačkom predsedniku Orden Republike Srbije drugog stepena, kojima se odlikuju predsednicima država ili vlada.

Predsednik Srbije će se kasnije danas sastati sa grupom slovačkih privrednika i predstavnicima srpske dijaspore u toj zemlji.

U delegaciji predsednika Srbije su šef diplomatije Ivan Mrkić, ambasador Srbije u Bratislavi Radmila Hrustanović, savetnici predsednika Srbije Marko Ðurić i Jasmina Mitrović Marić i zamenik šefa pres službe Vuk Fatić.

U predsednikovom okruženju osvrnuli su se i na pisanje medija, prema kojima će uskoro doći do sastanka Tomislava Nikolića i Atifete Jahjaga.

- Predsednik Srbije više puta je javno pozvao Jahjagu da se sastanu i očekujemo da će taj susret biti realizovan u što skorijem periodu. Tačan datum još nije određen i čeka se zvanična potvrda privremenih institucija lokalne samouprave u Prištini - rečeno nam je u Predsedništvu, uz napomenu da bi sastanak trebalo da se organizuje i održi uz posredovanje Evropske unije.

(Iz Bratislave: A.Popović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA