SELAKOVIĆ: U Hagu je kao na bojištu

- Promenićemo regulativu koja se tiče materijalne pomoći pritvorenicima i njihovim porodicama. Do sada su tu pomoć dobijali samo oni koji su se dobrovoljno predali - rekao je ministar pravde

  • 1

Ministar pravde Nikola Selaković izjavio je da će ubuduće na svaki način pomagati našim državljanima koji se nalaze u pritvoreničkoj jedinici u Sheveningenu. On je u intervjuu datom "Novostima" otkrio nove detalje oko posete Haškom tribunalu.

- To je naša dužnost i obaveza. Država se prema tim ljudima u prošlosti odnosila često kao prema potrošnoj robi koja se isporuči, pa se više niko za njom ne okreće. Odnos države prema tim ljudima nije smeo da bude završen njihovim izručenjem. I tako je načinjena velika šteta. A ja sam u Hag išao kao na bojište posle bitke - rekao je Selaković.

Kako država još može da olakša Srbima u Hagu?

- Promenićemo regulativu koja se tiče materijalne pomoći pritvorenicima i njihovim porodicama. Do sada su tu pomoć dobijali samo oni koji su se dobrovoljno predali jer je vlast tako motivisala begunce da se sami predaju. Pošto više nema haških optuženika na slobodi, smisao te norme se gubi. Pokušaćemo da omogućimo da naši državljani kazne izdržavaju u Srbiji - kazao je on.

Zašto ste inicirali smenu predsednice VKS-a Nate Mesarović?

- Moja inicijativa došla je na osnovu odluke Ustavnog suda, koji je utvrdio da je narušen pravni poredak izborom Nate Mesarović, pošto je ona imenovana pre nego što su izabrane sudije tog suda. Odluka USS-a mora da se poštuje. Reagovao sam na osnovu propisa i zakona - rekao je Selaković.

Da li je uklanjanjem spomenika teroristima iz Preševa, taj slučaj okončan?

- Da, ta priča je potpuno završena. Poštovana je strogo pravna procedura i država je pokazala da se njena efektivna vlast sprovodi po zakonu - istakao je ministar.

(I. M. / Izvor: Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA