Napredni klub za ukidanje AP Vojvodine!

Čedomir Antić se zalaže za promenu Ustava i za uspostavljanje moderne regionalizacije u Srbiji, odnosno uspostavljanja devet modernih regiona, pri čemu bi na severu Srbije, umesto Vojvodine, bili regioni Srem, Banat i Bačka

  • 8

Nevladina organizacija "Napredni klub" iz Beograda namerava da pokrene inicijativu za ukidanje Autonomne pokrajine Vojvodina demokratskim putem, kao i da Novi Sad bude glavni grad Srbije.

Ovaj klub se zalaže za promenu i reviziju Ustava Srbije i za uspostavljanje moderne regionalizacije u Srbiji, odnosno uspostavljanje devet modernih regiona, pri čemu bi na severu Srbije, umesto Vojvodine, bili regioni Srem, Banat i Bačka.

Predsednik ovog kluba Čedomir Antić rekao je Srni da AP Vojvodina nikada nije na demokratski način nastala, niti je ikada dobila potvrdu od svojih građana ili od građana Srbije.

- Ona je nefunkcionalna i višestruko poražena prošle godine, dakle i na izborima − autonomaške stranke nisu ušle u parlament same, nego sa drugim strankama - kaže  Antić.

On očekuje da političke elite u Srbiji uvide šta se dešava i da Vojvodinu čeka crnogorski scenario, odnosno da od dela Srbije postane nezavisna država.

- To se, možda, neće desiti za dve godine, ali će se desiti za 20 godina, i sad je trenutak da se o tome misli - upozorio je Antić.

On očekuje osude i osporavanja ove inicijative, pošto postoji veliki broj birokratije, odnosno grupa ljudi koji su zaradili i dobijaju veliki novac da bi rušili funkcionalnost i jedinstvo države Srbije.

Za sada će, dodao je on, "Napredni klub" poslati pismo poslanicima Skupštine Srbije, gde će tražiti da poslanici koji podržavaju slične ideje oforme svoju poslaničku grupu i da se polako povede inicijativa. On napominje da je Ustavni sud Srbije doneo odluku kojom je osporio određene stavove Statuta Vojvodine iz 2008. godine, a da se na popisu stanovništva pokazalo da nacionalnih Vojvođana ima oko jedan procenat, što je nedovoljno da bi mogli da imaju svoju autonomiju.

(I. M. / Srna / Foto: medija centar)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Strucnjakowsky

    26. januar 2013 | 14:05

    Tako je.....BRAVO.

  • Nidza

    26. januar 2013 | 12:55

    Коначно да се неко сетио! Свака част на иницијативи! Никад није било потребе за аутономијом Војводине, то су била само комунистичка настојања да се Србија распарча, а нарочито не сад!

  • Sentinel

    26. januar 2013 | 12:24

    Odlicne ideje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA