Jugović: Promeniti Ustav posle izbora

SPO smatra da bez izmena najvišeg pravnog akta i "Izbornog zakona" neće biti decentralizacije i napretka Srbije

  • 0

"Srpski pokret obnove smatra da bi Ustav Srbije i izborni zakon trebalo promeniti odmah posle izbora, jer bez tih promena neće biti decentralizacije i napretka Srbije", izjavio je danas potpredsednik SPO-a Aleksandar Jugović.

"U poslednje vreme se licemerno licitira o smanjenju broja poslanika i na taj način se baca prašina u oči građanima Srbije, jer se zna da je to nemoguće učiniti bez promene Ustava", rekao je Jugović.

Jugović je dodao i da se govori o promeni izbornog zakona, iako je odbijen "najbolji model koji je SPO predlagao". Dodao je i da je taj predlog omogućavao predstavljanje Srbije po "teritorijalnom, dakle decentralizovanom principu".

"Još jednom predlažemo da se Srbija podeli na izborne jedinice, kakve će u budućnosti formirati i regione, i da te izborne jedinice po proporcionalnom sistemu delegiraju republičke poslanike", rekao je Jugović.

Jugović je naveo da gotovo polovina opština u Srbiji nema svoje predstavnike u Parlamentu, a da bi "teoretski svi poslanici mogli biti stanari jednog beogradskog solitera".

"U nastavku ove kuplerajske kampanje, očekujemo još više licemerja i mašte od političkih aktera, pa da recimo predlože, radi ušteda, a predlagači su poznati kao štediše, da se ukine Parlament i da se ukinu izbori", rekao je Jugović.

(Telegraf.rs/izvor: Beta)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA