GRUBJEŠIĆ: Nemamo više vremena, mesto Srbije je u Evropi

- Srbija istorijski, geografski, kulturno i ekonomski pripada Evropi, a sada je potrebno da ta pripadnost postane politička i institucionalna. Mi nemamo vremena za čekanje, jer smo mnogo toga izgubili i propustili u prethodnim decenijama - poručila je potpredsednica Vlade Srbije pred konferenciju "Zapadni Balkan: Budućnost u Evropi"

  • 1

Potpredsednica Vlade Srbije Suzana Grubješić učestvovaće zajedno sa komesarom Evropske unije Štefanom Fileom na konferenciji posvećenoj strategiji proširenja EU u Briselu.

Ona će tom prilikom svojim evropskim sagovornicima preneti da je Srbija spremna da odmah počne pregovore o prijemu u Uniju i da je iskreno posvećena normalizaciji odnosa sa Prištinom, kao i saradnji u regionu.

- Mesto Srbije je u Evropi. Srbija istorijski, geografski, kulturno i ekonomski pripada Evropi, a sada je potrebno da ta pripadnost postane politička i institucionalna. Mi nemamo vremena za čekanje, jer smo mnogo toga izgubili i propustili u prethodnim decenijama - poručila je Grubješić uoči konferencije "Zapadni Balkan: Budućnost u Evropi".

Kako je saopštio kabinet potpredsednice Vlade za evropske integracije, Grubješić je istakla da se nada da će Srbija do juna dobiti datum i preći u sledeću fazu evropskih integracija.

- Naš glavni cilj nije datum, ni pregovori, već modernizacija zemlje, stabilnost, izgradnja institucija, efikasnija i pravednija država, a sve to znači bolji životni standard građana. Naš zajednički cilj ćemo lakše postići ako smo bliži EU - rekla je Grubješić.

Ona će na konferenciji naglasiti da je Vlada Srbije, vodeći ozbiljnu i kredibilnu politiku, "na delu pokazala da je pouzdan partner i da očekuje da zalaganje i postignuti rezultati budu prepoznati tako što će nam Evropski savet na proleće odobriti datum za početak pregovora o članstvu u EU".

Na konferenciji, koju organizuje Evropska narodna partija, učestvuju i premijer Makedonije Nikola Gruveski, predsedavajući Parlamentarnom skupštinom OEBS-a Rikardo Miljori, predsednik komiteta za spoljne poslove Evropskog parlamenta Elmar Brok, evropski poslanici Eduard Kukan i Doris Pak, kao i zvaničnici zaduženi za evropske integracije Albanije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

(M. S. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA