ŽENE VLADAJU: Srpske narodne poslanice formirale "žensku mrežu"

To neformalno telo okupiće poslanice iz različitih stranaka, a okosnica njihovog rada biće pet-šest tema, kao što su borba protiv siromaštva kod žena, osnaživanje ženskog preduzetništva i bolja zdravstvena zaštita

  • 2

Narodne poslanice u Skupštini Srbije formirale su operativni tim koji će u narednom periodu raditi na osnivanju "ženske mreže".

Kako piše dnevni list "Danas", formiranje ženskog kokusa u parlamentu potvrdili su predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Meho Omerović, poslanica Nove Srbije Dubravka Filipovski i predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht.

Kako objašnjava Filipovska, to neformalno telo okupiće poslanice iz različitih stranaka, a okosnica njihovog rada biće pet-šest tema, kao što su borba protiv siromaštva kod žena, osnaživanje ženskog preduzetništva i bolja zdravstvena zaštita.

- Prvi put u Skupštini Srbije ima 30 odsto predstavnica manje zastupljenog pola i mi moramo da radimo na rešavanju ženskih pitanja - ističe ona.

Sonja Liht ukazuje da je ideja o takozvanoj ženskoj mreži prisutna od početka rada novog saziva Narodne skupštine, i to uglavnom među mlađim poslanicama, čak i onima koje su potpuno nove u politici.

- Kroz projekat 'Žene za demokratiju i jednakost' poslanicama nudimo znanje, a kako će njihova mreža funkcionisati, osmisliće sami članovi Narodne skupštine - objašnjava Lihtova i precizira da bi ženski kokus mogao i zvanično da zaživi u narednih godinu i po dana.

Ona navodi da je suština tog projekta, koji su podržale Delegacija Evropske unije i Ambasada Finske u Srbiji, da ubrza osnaživanje članica parlamenta kako bi temu rodne ravnopravnosti stavile na dnevni red Narodne skupštine.

Sonja Liht ukazuje da su dosad održana dva seminara, u novembru i decembru, a da će početkom februara biti organizovan i treći na koji će, specijalno, doći i delegacija finskog parlamenta. Takođe, dodaje ona, i parlamentarke iz Srbije imaće priliku da posete skupštinu Finske i na taj način razmene iskustva s kolegama iz te članice EU.

Meho Omerović ukazuje da su poslanice iz različitih stranaka već osnovale operativno telo koje će u narednom periodu konkretizovati pitanje o konstituisanju neke vrste ženskog kokusa. On kaže da je Odbor kojim predsedava uspostavio saradnju sa BFPE i da je zajedno sa 43 poslanice prisustvovao seminaru ove NVO u novembru.

- Nije potrebno samo promeniti rečnik, već je potrebno da žene aktivnije učestvuju u procesima odlučivanja i to na svim nivoima - ostiče Omerović i dodaje da su pripadnice ženskog pola manje podložne korupciji.

(M. S. / Izvor: Danas)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • русија

    29. januar 2013 | 14:46

    само нам још то треба

  • Petko

    29. januar 2013 | 09:20

    Svako se bori za svoja prava i opet smo siromašni. Niko se ne bavi pravim problemom jer nema mu.a

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA