LJAJIĆ: Nekorektne izjave Selakovića u Hagu

- Sve što je ministar pravde izneo o odnosu države prema optuženicima, moram reći, nije istina - kaže potpredsednik Vlade Srbije

  • 3

Potpredsednik Vlade Rasim Ljajić ocenio je nekorektnim izjave ministra pravde Nikole Selakovića koji je posle posete Hagu najavio promenu tretmana države prema državljanima Srbije.

- Da budem potpuno iskren, ništa nisam razumeo te poruke ministra Selakovića. Potpuno je nekorektno pričati sada na taj način kada je saradnja Srbije sa Hagom praktično okončana. Posle deset godina mukotrpnog rada, kada smo sve završili, ministar nam sada priča šta bi trebalo da uradimo - rekao je Ljajić.

On je dodao da je Srbija za saradnju sa Hagom dobijala sve pohvale i od Saveta bezbednosti UN i od optuženika i njihovih odbrana.

- Našim državljanima smo omogućili sve što je zakon mogao da predvidi - rekao je Ljajić, koji je bio predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom.

On je, na primedbu da Selaković, ipak, najavljuje uvođenje redovnije zdravstvene nege za državljane Srbije u Sheveningenu, rekao da to nije istina.

- Sve što je ministar Selaković izneo o odnosu države prema optuženicima, moram reći, nije istina. Ne postoji slučaj da je naš državljanin tražio zdravstveni pregled ili zdravstvenu negu, a da mu to nije omogućeno. Lekari su odlazili o trošku Srbije i pregledali haške optuženike koji su to tražili. Imamo kompletan izveštaj o zdravstvenom stanju svakog optuženika - dodao je Ljajić.

Na ukazivanje da ministar pravde tvrdi da je Srbija brže i urednije dostavljala dokumentaciju tužilaštvu nego odbrani, Ljajić kaže da "ne postoji nijedan dokument koji nije predat a da smo ga posedovali".

- Tako je bilo u poslednjih deset godina dok sam ja bio na čelu Nacionalnog saveta. Neka dođe samo jedan advokat odbrane i neka kaže da mu nešto nije dostavljeno. Selaković je najavio i da će država finansijski da pomogne porodicama svih naših optuženika i osuđenika, a to je odluka bivše vlade sa kojom sam ga upoznao pre nego što je otišao u Hag - dodao je Ljajić.

BOLJE IZBORI NEGO AGONIJA

Potpredsednik Vlade, ministar za spoljnu i unutrašnju trgovinu i predsednik SDP Srbije naglašava da ako će raspisivanje izbora i dalje biti glavna i svakodnevna tema u državi, onda je bolje za Srbiju da se raspišu odmah.

- Najgore je da čitavu godinu svi spekulišu o padu vlade i vanrednom glasanju, umesto da se bavimo ekonomijom i suštinskim temama za život građana. Neprestano se otvara pitanje hoće li biti izbora ili ne. To stvara lošu klimu u društvu. Ko će da dođe da ulaže novac u zemlju, ako sami podgrevamo atmosferu političke neizvesnosti. Zato je od toga bolje da se odmah ide na izbore, da se brzo formira vlada i da se prave dugoročni planovi za državu - rekao je on.

Ljajić je rekao da ne priželjkuje izbore i da je prošla godina zbog njih izgubljena.

- Mislim da izbori nisu dobro rešenje. Prošla godina je bila izborna i praktično je izgubljena. Ne bi bilo dobro da nam se to ponovi i u 2013. Ali najgora opcija je da budemo u ovoj neprestanoj kampanji. Moramo da presečemo: ili ćemo biti zajednički posvećeni rešavanju krupnih državnih pitanja i svemu što smo obećali, ili da organizujemo kratku kampanju i novo glasanje. U ovakvoj situaciji, kad se svakodnevno podgrevaju priče o izborima, teško ko može da isključi tu opciju. Svakako, ne bih stavio ruku u vatru da ih neće biti - objasnio je Ljajić.

On kaže da postoje tri razloga zbog kojih se priča o izborima.

- Tri su razloga zbog kojih se priča o izborima. Prvi je što vladu čini puno raznorodnih stranaka, pa su njihovi partikularni interesi ponekad različiti. Drugi razlog su krupni izazovi pred vladom, tako da isplivavaju i različita gledišta. Treći razlog je što je naprednjacima za šest meseci drastično skočio uticaj i rejting. Sve to stvara klimu da se približavaju izbori - ukazao je Ljajić.

Ljajić ističe da se SDPS kao i svaka druga stranka uvek priprema za izbore.

- Svaka stranka se uvek priprema za izbore, ali je još rano razmišljati i pričati o koalicionim partnerima. Važno je da će SDPS ove godine utemeljiti i osnažiti organizaciju u svim delovima Srbije - smatra on.

Prema njegovim rečima SNS ima jaku motivaciju da sada izađe na izbore jer imaju i do 40 odsto podrške.

- Svaka od stranaka, da je sada u poziciji SNS, imala bi motivaciju da izađe na izbore. I ja bih razmišljao o tome. Imali su manje od 25 odsto na prošlim izborima, a sada idu i do 40 odsto. Imaju ogroman uticaj, najveći rejting, najjači koalicioni potencijal i najpopularnijeg lidera. Moći će da biraju sa kim će sklapati savez. Niko od njih mi to nije rekao, ali vam to kao ”analitičar” odgovaram - objašnjava Ljajić.

(Telegraf.rs / Izvor: Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko

    31. januar 2013 | 09:34

    Dragi Ljajicu, samim time sto ste dobijali pohvale od zlocinaca treba da ti bude jasno da ste naneli najvece zlo u istoriji Srbije. Sud u Hagu je napravljen da bi se oprao NATO i zapadna kolonijalisticka politika koja je sve ucinila da se Srbija i Jugoslavija uniste. VI , bivsa vlast sve ste ucinili da im taj plan uspe. Pocev od isporuke nasih gradjana do ne podizanja optuznica protiv ubica Srba i ostalih gradjana srbije.

  • Ralexic

    31. januar 2013 | 10:44

    PA MINISTAR JE TAD BIO SKOLARAC I NIJE GA ZANIMALO.ZATO NEZNA.

  • zuz

    2. februar 2013 | 09:30

    Da li SNS ne uviđa da svakodnevno spominjanje izbora je trojanski konj poslat od DS-a?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA