EU: Ketrin Ešton pozvala Nikolića i Jahjagu u Brisel

 
  • 0

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton pozvala je Tomislava Nikolića i Atifete Jahjagu na sastanak 6. februara u Briselu, a kako je rekla Maja Kocijančić, do tog susreta dolazi u okviru normalizacije odnosa između dve strane

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton pozvala je Tomislava Nikolića i Atifete Jahjagu na sastanak 6. februara u Briselu, zvanično je saopštila Evropska komisija.

- Do tog susreta dolazi u okviru normalizacije odnosa između dve strane - navela je u saopštenju Maja Kocijančić, portparolka visoke predstavnice EU Ketrin Ešton.

Tanjug iz izvora bliskih Komisiji saznaje da se tokom zakazanog susreta ne očekuju nikakvi konkretni dogovori, već je cilj da se na simboličan način dodatno utemelji dijalog, koji se već odvija na premijerskom i ekspertskom nivou.

- Ovim susretom će se razvejati sumnje da između predsednika i premijera Srbije postoji neslaganje u vezi sa dijalogom - objasnio je funkcioner Evropske komisije koji je želeo da ostane anoniman, podsećajući na diskusiju u vezi sa Platformom i Rezolucijom koje su usvojene u Narodnoj skupštini Srbije prošlog meseca.

U prvoj verziji Platforme koju je Nikolić predložio nalazila se formulacija da "ništa nije dogovoreno dok se sve ne dogovori", koja je mogla da se tumači kao najava suspenzije dijaloga dok se ne reši pitanje konačnog statusa Kosova.

Ta stavka je uklonjena iz finalne verzije nakon intervencije premijera Ivice Dačića.

U Briselu se, inače, smatra da susret Nikolića i Jahjage predstavlja još jedan važan korak u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, i svakako će ući u izveštaj o napretku, koji Komisija treba da dostavi Evropskom savetu početkom aprila.

(D. Z. / Tanjug / Foto: Tanjug /AP / Telegraf.rs)

Video: Dan Vojnog vazduhoplovstva SAD I deo

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA