Bramerc: Dokaze uništila Karla del Ponte

Odluka o uništenju nekih predmeta u vezi sa slučajem "Žuta kuća" doneta uz znanje tadašnjeg rukovodstva tužilaštva

  • 1

Bitni dokazi o vađenju organa kosovskih Srba u "žutoj kući" uništeni su u vreme bivše tužiteljke Karle del Ponte i uz odobrenje njenog tužilaštva, tvrde u kancelariji haškog tužioca Serža Bramerca.

Del Ponteova je prethodno izjavila da su NATO i Unmik sprečili istragu o vađenju organa kosovskih Srba u "žutoj kući" i da zna ko je doneo odluku da se u Tribunalu unište dokazi o tim zločinima, jer je, kako kaže, bila u stalnom kontaktu sa svojim naslednikom Bramercom, ali nije želela da otkrije identitet nalogodavca jer to "nije fer".

U objašnjenju iz Bramercove kancelarije, navedeno je,pak, da je tužilac Bramerc već rekao da su neki predmeti uništeni još 2005, kada je tužilac bila Del Ponteova i uz njeno znanje i da su odluku doneli tadašnji članovi rukovodstva tužilaštva.

- Tužilac Bramerc se slaže da to nije bila dobra odluka. Međutim, ne možemo javno govoriti o internoj proceduri donošenja odluka u tužilaštvu - rečeno je Presu u kancelariji tužioca Bramerca.

Srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević je rekao da je neposredno po dobijanju informacije da su u Tribunalu uništeni dokazi o "žutoj kući" postavio pitanje haškim istražiteljima zašto je to učinjeno.

- Dobili smo odgovor da su ti materijali sa materijalima iz Srebrenice uništeni u okviru redovnog postupka - rekao je Vukčević.

Portparol UNMIK-a Olivije Salgado rekao je da je UNMIK u potpunosti sarađivao u svakom trenutku sa Haškim tribunalom i podneo sve dokaze i informacije na raspolaganje tom sudu.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dusan

    8. novembar 2012 | 19:35

    pa sad smo 1:1 pokojni general Kukanjac Milutin unistijo sve dokaze,Sarajevo i sva okolna mesta,priznao na samrti,sta cemo sad sve propada nasa rec je jaca od tog Bramerca,Karađic i Mladic avtomatski moraju se osloboditi,jer dokaza nema sem u pozoristu top lista i sva srpska jedinstva odnosno nadrealista

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA