ŠTA SU DOBILI NA POKLON: Vučiću šah i samovar, Krkobabiću urme, Kneževiću ćebe...

Najprecizniji spisak poklona stigao je iz kabineta Velimira Ilića: četiri rokovnika tvrdog poveza, tri kalendara, osam hemijskih olovaka, četiri radna bloka na linije, četiri radna bloka na kvadratiće, jedan privezak za ključeve i jedno penkalo

  • 2

U prazničnom januaru ministri nisu ostali bez novogodišnjih poklona. Kako ističu u većini ministarstava, ti darovi nisu veće vrednosti i odnose se mahom na protokolarne i simbolične poklone, uglavnom "sitnice". Darovi su stizali od ambasada, kompanija, saradnika.

U kabinetu prvog potpredsednika Vlade i ministra odbrane kažu da su Aleksandru Vučiću uglavnom poklanjali knjige "s obzirom na to da on voli da čita". Pored toga, dobio je i po koju bocu vina "jer važi za velikog poznavaoca i ljubitelja dobrog vina", zatim šahovsku tablu, samovar za čaj, tradicionalni ogrtač od kuvajtskog ambasadora, rečnik nemačkog jezika i slično.

- Od saradnika je na poklon dobio foto-album sa zajedničkim fotografijama - ističu u Vučićevom kabinetu.

Ministar poljoprivrede Goran Knežević je povodom novogodišnjih praznika od Ambasade Tunisa na poklon dobio urme, od Ambasade Norveške filet lososa, od "Telekoma Srbije" mobilni telefon, od EMS rokovnik, kalendar i muški šal, od kompanije "Koka-Kola" - promo-ćebe, kolač i teglice sa medom, od "Prokredit" banke rokovnik, kalendar, hemijsku olovku i promo-stikere, a od Nautičko-rekreativno-ekološkog kluba Liman čestitku i mornarsku kapu.

Knjige je najviše na poklon dobijao i ministar pravde Nikola Selaković, među kojima je i jedan izuzetan primerak na papirusu od egipatskog ambasadora. Od predsednika Skupštine Republike Srpske dobio je knjigu o istoriji Narodne skupštine Republike Srpske, a od predsednika Evropskog suda za ljudska prava knjigu o tom sudu i zanimljivim slučajevima.

Od poklona koje je ove godine dobio ministar rada Jovan Krkobabić izdvajaju se oni iz ambasada - urme (Tunis), piće (Turska), losos (Norveška)... S druge strane, u kabinetu ministarke energetike Zorane Mihajlović navode da je ona dobijala cveće, marketinški materijal, među kojima olovke, blokčiće, kalendare, kao i boce vina. Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović za Novu godinu dobila je "čestitke od mnogobrojnih poslovnih partnera, prijatelja, kolega, pacijenata i saradnika", dok su ministarku regionalnog razvoja Vericu Kalanović darovali cvećem, bombonjerama, rokovnicima.

U Ministarstvu saobraćaja kažu da ministar Milutin Mrkonjić "nije dobijao poklone vredne pažnje evidencije, što opet ne znači da nije bilo pojedinih vidova pažnje gostiju ili prijatelja poput rokovnika i kalendara, flaše pića ili konditorskih proizvoda, čime bi ministar počastio zaposlene u kabinetu".

S druge strane, u Ministarstvu prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja ističu da je ministar Milan Bačević dobio poklone "vrednosti manje od 2.000 dinara" od saradnika, predstavnika domaćih i stranih kompanija, kao i predstavnika ambasada u Beogradu. Na spisku poklona našli su se kalendari, rokovnici, diskovi, flaše pića uglavnom domaće proizvodnje, jedan šal i jedna kravata.

Najpreciznija informacija o poklonima došla je iz Ministarstva građevinarstva i urbanizma, na čijem je čelu Velimir Ilić. U evidenciji njegovih poklona zabeleženo je četiri rokovnika tvrdog poveza, tri kalendara za 2013. godinu, osam hemijskih olovaka, četiri radna bloka na linije, četiri radna bloka na kvadratiće, jedan privezak za ključeve i jedno penkalo.

Iz Ministarstvu finansija i privrede odgovaraju da su "u prva četiri meseca Vlade, ministra Mlađana Dinkića posetile tri delegacije - iz Kine, Kuvajtskog fonda i Češke". Zhong Shan, zamenik ministra trgovine, šef kineske delegacije Mešovite komisije za trgovinu i ekonomsku saradnju poklonio je ministru ukrasni tanjir. Abdulwahab Al-Bader, generalni direktor Kuvajtskog fonda za arapski ekonomski razvoj, poklonio je zlatnik-dukat i poštanske marke iz edicije 50 godina postojanja Fonda, a Martin Kuba, češki ministar industrije i trgovine, dve kristalne čašice za rakiju. "Uzvratni pokloni su bile knjige o Srbiji i kravata", napominju u ovom ministarstvu.

(Telegraf.rs / Izvor: Danas, Foto: Ilustracija)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • violeta

    6. februar 2013 | 23:05

    E čebe če mu biti najpotrebnije kada se vrati u ćuzu, jer kaže Vučić, institucije funkcionišu. Ovo je za rubliku verovali ili ne.

  • Oto Fon Schtuka

    6. februar 2013 | 16:22

    A zlatni skarabej za Krkobabica? E jak je to bio domacin. Faraon kao neki, ma golja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA