REAKCIJE NA SUSRET NIKOLIĆA I JAHJAGE: Korak ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine

Evropski zvaničnici ocenili su da je sastanak predsednika Srbije i Kosova prvi korak na putu pomirenja i stabilizacije odnosa na zapadnom Balkanu

  • 0

U prvim reagovanjima na susret Tomislava Nikolića i Atifete Jahjage ocenuje se da briselski sastanak predstavlja korak ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, što je uslov za dalje evrointegracije Srbije.

Švedski ministar spoljnih poslova Karl Bilt izrazio je zadovoljstvo samom činjenicom da dolazi do sastanka.

- Odlično je što će se sresti predsednici Srbije i Kosova. Bespotrebno je reći da im u tome pomaže Evropska unija - napisao je Bilt uoči susreta na svom Tviter nalogu.

KACIN: NADAM SE DA ĆE SLEDEĆI SUSRET BITI U REGIONU

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin ocenio je da je to još jedan korak napred u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i podstrek dijalogu.

- Iskreno pozdravljam današnji susret predsednika Srbije i Kosova Nikolića i Jahjage. Njihov susret predstavlja još jedan korak napred u normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova. Smatram da je visoko-politički dijalog koji vode premijeri Srbije i Kosova ovim ojačan i da mu je dat snažan podstrek - naveo je Kacin.

Kacin je dodao da su Srbija i Kosovo upućeni na regionalnu, ekonomsku i političku saradnju, ne zato što EU to zahteva, već zato što je to u najboljem interesu svih građana i ekonomije, a naročito srpske zajednice na Kosovu.

- Nadam se da će do njihovog sledećeg susreta doći u regionu, a potom i u Beogradu ili Prištini - rekao je Kacin.

On je istakao i da normalizacija odnosa sa Prištinom ostaje prioritetan kriterijum na kojem Srbija treba da radi kako bi obezbedila datum za početak pregovora sa EU.

- Srbija je već uradila mnogo na ovom planu i današnji susret Nikolića i Jahjage pokazuje da ona ostaje posvećena ovom cilju. Srbija koja pregovara o članstvu u EU postala bi pravi lider evropskih integracija regiona. Zemljama Zapadnog Balkana, a naročito BiH i Makedoniji, je potreban novi impuls koji bi ubrzao dinamiku integracija i time ekonomskog oporavka. Srbija ima priliku da sada napravi taj iskorak - zaključio je Kacin.

LUNAČEK: SASTANAK JE IMPLICITNO PRIZNANJE KOSOVA

Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Ulrike Lunaček smatra da briselski sastanak predstavlja pozitivan signal za Kosovo i proces približavanja Srbije Evropskoj uniji, ali i da predstavlja "implicitno priznanje Kosova".

- Sastanak predstavlja vrhunac na putu pomirenja i stabilizacije na zapadnom Balkanu. Još nijednom ranije, od proglašenja nezavisnosti Kosova pre tačno pet godina, nije bilo susreta predsednika Srbije i Kosova. Ovaj korak, kao i drugi dosadašnji postignuti uspesi u procesu dijaloga Beograda i Prištine, koristi obema stranama u njihovim procesima približavanja EU - poručila je ona.

(M. B. / Tanjug / Foto: Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA