Šešelja na slobodi očekuju i vlast i opozicija

Mogućnost da se lider SRS- a Vojislav Šešelj polovinom godine vrati u Srbiju, nakon 10 godina provedenih u pritvoru Haškog tribunala, čini se logična i izvesna njegovim kolegama političarima

  • 9

Mogućnost da se lider SRS-a Vojislav Šešelj polovinom godine vrati u Srbiju, nakon 10 godina provedenih u pritvoru Haškog tribunala, čini se logična i izvesna njegovim kolegama političarima, bez obzira na to dolaze li iz redova opozicije ili "ljutih mu protivnika" iz vlasti.

Poučeni gorkim iskustvom, ipak poručuju da se s Hagom nikad ne zna. Podeljeni su, međutim, u oceni da li će po povratku kući Šešelj zateći uzavrelu izbornu atmosferu u zemlji.

Poslanik DSS-a Marko Jakšić ubeđen je da će se Šešelj u julu vratiti u Beograd.

- Vojislav Šešelj je na svoj način bruka za Haški tribunal, što je ocenio i veliki broj stranih zemalja. Svi su vozovi prošli i ukoliko Hag želi iole da osvetla svoj obraz, do jula će morati da donese presudu. Imajući u vidu sramne presude Gotovini, Markaču i Haradinaju, koji su učestvovali u ratu, a Šešelju se na teret stavlja verbalni delikt, najverovatnije će odmah izaći iz zatvora - ocenjuje Jakšić.

S obzirom na Šešeljev karakter, on ocenjuje da će se lider SRS-a odmah po povratku uključiti u političke procese, ali da će zakasniti na izbornu trku.

- Vlada se već nakrivila, samo što nije pala, tako da je moguće da će izbori biti već u maju. Zbog toga mislim da će, u političkom smislu, njegov povratak malo zakasniti - rekao je Jakšić.

S druge strane, poslanik DHSS-a i advokat Olgica Batić ne vidi Šešelja uskoro na slobodi.

- Smatram da Hag suviše dugo drži Vojislava Šešelja da bi ga pustio na slobodu. Hag se već pokazao kao najsporiji tribunal, i ako tome dodamo one degutantne presude, ne verujem da će ga pustiti. Takođe, mislim da će mogućnost njegovog izlaska na slobodu više koristiti neke stranke za dnevna politička prepucavanja. Nisam sigurna ni da će izbora biti u skorije vreme, jer mislim da nisu potrebni Srbiji trenutno, ali to će zavisiti od stava SNS-a - smatra Batić.

Iz redova vlasti, Miroslav Markićević poslanik Nove Srbije smatra da ako Šešelj bude pušten, neće zateći izbornu atmosferu u zemlji.

- Iskustva sa Hagom, pogotovo nakon oslobađanja Gotovine, Markača i Haradinaja me teraju da sumnjam da će biti oslobođen. Neverovatna je činjenica da ga u zatvoru drže već 10 godina, a želim svakom Srbinu slobodu. Makar pravo na pravedno suđenje. Takođe, sumnjam da će ga Hag osloboditi kako bi pokušao sebi da osvetla obraz, jer je toliko štete već naneo našem narodu da bi ga teško "oprala" jedna oslobađajuća presuda - poručio je Markićević.

Kada je reč o izborima, on smatra da im nije vreme.

- Mislim da bi to sada bilo klanje vola za kilo mesa. Ne vidim da bi oni nešto promenili, a vlada je do sada uspela neke stvari da uradi. Trebalo bi da nastavi - zaključio je on.

Parlamentarac iz redova SPS-a Dejan Radenković očekuje da iz Haga bude pušten ne samo lider SNS-a, već i ostali Srbi koji su tamo u pritvoru.

- Posle sramnih presuda Haškog tribunala, očekujem da puste sve. Očigledno je da u Hagu postoje dvostruka pravila i pravda koja važi za Srbe. Ratne zločine ne treba selektivno ocenjivati, tako da sada očekujem da svi budu oslobođeni - poručio je Radenković.

On, međutim, nije rekao da li će po eventualnom oslobađanju Šešelj u Srbiji zateći izbore zato što, kako je rekao, to niko ne može da prejudicira.

Borislav Pelević, samostalni poslanik, želi Šešelju da se vrati što pre.

- Iako je on o meni dosta ružno govorio i svojevremeno me optuživao za cepanje SRS-a, što nije istina, iskreno mu želim što pre da izađe na slobodu i da se vrati svojoj deci i porodici. Ne znam da li će ga po izlasku iz Haga u Srbiji zateći izbori, jer o tome ne odlučujem, ali da ih bude što pre, jer ovako više ne ide. Ako imamo premijera sa ovakvim kvalifikacijama, onda izvinite molim vas, raspišite izbore - zaključio je Pelević.

(A. P.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA