Dežer: Kandidatura za Srbiju narednih nedelja

Šef delegacije EU u Srbiji izjavio da se puno radi na ispunjavanju tri postavljena uslova. Verica Kalanović uverena u dobijanje statusa kandidata

  • 0

Šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer izjavio je da je potrebno da Srbija brzo i odlučno radi na ispunjavanju uslova za dobijanje statusa kandidata. On je izrazio očekivanje da će Srbija u narednih nekoliko nedelja dobiti status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

Dežer je objasnio da je Savet EU postavio tri jasna uslova i da se već sada puno radi na njihovom ispunjavanju.

- Nije lako, ali treba da radimo brzo i odlučno. Srbija je pokazala odlučnost, ali moramo da odradimo sve na vreme - poručio je Dežer.

On je podsetio da se sloboda kretanja, na primer, primenjuje od 26.decembra, da se radi na usvajanju primene dogovora o priznavanju diploma, te da je u toku i diskusija o regionalnom predstavljanju Kosova.

- Radimo na rešavanju pitanja o regionalnom predstavljanju. Posrednik EU Robert Kuper je bio u Prištini. Potrebno je da se nastave diskusije - podvukao je on.

Dežer je rekao da je, i pored ekonomske krize, i dalje ostalo atraktivno širenje EU.

Prema njegovim rečima, nedavni pozitivni referendum u Hrvatskoj pozitivan je signal za region, koji pokazuje da EU želi da vidi napredak celog Zapadnog Balkana.

Kalanović: Srbija dobija kandidaturu za EU

Potpredsednica Vlade Srbije zadužena za privredu i regionalni razvoj Verica Kalanović uverena je da će Srbija za nekoliko nedelja dobiti status kandidata za članstvo u EU.

Ona je ukazala da je Srbija u protekloj deceniji napravila velike pomake u procesu približavanja Uniji.

Verica Kalanović je prenela ocene i uveravanja funkcionera EU da je Srbija spremna za kandidaturu, da je čak učinjena i greška što se to nije dogodilo u decembru prošle godine.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA