Evropski parlament poziva EU da Srbiji da datum!

Uslov za integraciju - da vlasti u Beogradu nastave proces reformi i ispune sve uslove, uključujući "opipljiv napredak" u normalizaciji odnosa s Prištinom

  • 0

Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta usvojio je Rezoluciju o Srbiji i pozvao Evropski savet da Srbiji što pre odredi datum za početak pregovora o članstvu.

Odbor je ipak naveo uslov za to - da vlasti u Beogradu nastave proces reformi i ispune sve uslove, uključujući "opipljiv napredak" u normalizaciji odnosa s Prištinom. Spoljnopolitički komitet Evropskog parlamenta usvojio je velikom većinom glasova finalne verzije rezolucija o Srbiji ali i o Kosovu.

Ovaj odbor EP je sa 59 glasova "za" i dva uzdržana usvojio većinu amandmana na predlog rezolucije koju konačno treba da potvrdi Evropski parlament na plenarnom zasedanju, 14. marta.

Predlog rezolucije je podneo izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin.

U Rezoluciji se "pozdravlja predanost srpske vlade evropskim integracijama", kao i "ostvareni napredak u ispunjavanju političkih merila (EU) iz Kopenhagena" o nužnosti delovanja demokratskih ustanova i konkurentne tržišne privrede, uz napomenu da dalji napredak Srbije ka EU zavisi od sprovođenja reformi.

U usvojenom dokumentu se "pozdravlja obnova dijaloga Beograd-Priština na visokom političkom nivou i spremnost koju je za to pokazala nova srpska vlada".

Uz poziv da se primene svi postignuti dogovori, naglašava se da "pitanje nestalih lica mora biti uključeno u taj dijalog na najvišem poitičkom nivou".

EP u dokumentu "pozdravlja rešenost srpske vlada da suzbije korupciju i organizovani kriminal" i podvlači da je "politička volja od presudnog značaja za uspeh istraga o korupciji na visokom nivou, uključujući 24 sporne privatizacije", na koje je ukazala Evropska komisija.

S tim u vezi se "izražava nada da će posebna i delatna uloga prvog zamenika premijera (Aleksandra Vučića) doneti plodove" i traži od vlasti u Beogradu i da potpuno primene zakon o finansiranju političkih stranaka kako bi se obezbedio javni uvid u to i usaglašenost s pravilima EU.

U rezoluciji o Srbiji pozdravlja se rešenost vlasti da "otkloni manjkavosti u reformi pravosuđa", posebno da se zajamči da zakonski okvir onemogući neprihvatljivi politički upliv i da se postavljanjem sudija i tužilaca obezbedi njihova nezavisnost i profesionalnost.

(I. M. / Beta / Tanjug / Foto: Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA