Nikolić: Srbija je u Azerbejdžanu našla prijatelja (VIDEO)

Predsednici Srbije i Azerbejdžana poručili su u Bakuu da će se dve zemlje međusobno podržavati na svim poljima, posebno u očuvanju teritorijalnog integriteta, i potpisali Deklaraciju o strateškom partnerstvu

  • 0

Predsednici Srbije i Azerbejdžana Tomislav Nikolić i Ilham Alijev poručili su u Bakuu da će se dve zemlje međusobno podržavati na svim poljima, posebno u očuvanju teritorijalnog integriteta.

Nikolić i Alijev istakli su da će međusobna podrška biti usredsređena na ekonomsku saradnju, a posebno kada je reč o očuvanju teritorijalnog integriteta.

- Odavno se dva ovako udaljena naroda nisu ovoliko zbližila - rekao je predsednik Srbije na zajedničkoj pres konferenciji sa Alijevom.

- Svedoci smo toga da naše odnose krasi prijateljstvo i karakter strateškog partnerstva. Nastavićemo da dajemo doprinos saradnji u svim oblastima i podržavati se, posebno na planu očuvanja teritorijalne celovitosti - rekao je Alijev.

Nikolić i Alijev saglasili su se u oceni da nijedna zemlja "nije daleko ako postoji prijateljstvo".

Predsednik Nikolić je naglasio da je "cela Srbija" saglasna po pitanju značaja saradnje sa Azerbejdžanom, i oni koji su na vlasti i oni koji su u opoziciji.

- Nama je u Srbiji teško da se složimo oko mnogo čega, ali oko Azerbejdžana smo se složili odmah - primetio je Nikolić.

Srbija je, dodao je, u Azerbejdžanu našla prijatelja, po mnogo čemu sličnog sebi; razlikuje nas standard građana, i želi da živimo još bolje.

Govoreći o međusobnoj podršci po pitanju poštovanja međunarodnog prava i teritorijalnog integriteta, odnosno politici prema Kosovu i Metohiji i azerbejdžanskom problemu u vezi s Nagorno Karabahom, srpski predsednik je rekao:

- Zahvalni smo na podršci i sa osećajem pravde podržavamo Azerbejdžan. Kad pravda postoji, drugi razlozi treba da se uklone. Mi tražimo da se uklone i da nastupi pravda. Naši narodi se ne boje pravde, za nju su se borili i dočekivali je.

Nikolić je naglasio da Azerbejdžan može da živi lepo i bez Srbije i da je stoga Srbija zahvalna zbog toga što želi da sarađuje s njom. Predsednik Srbije je zaključio sa željom da prijateljstvo između dve države, uspostavljeno pre nekoliko godina, traje večno.

SRBIJA PRIVLAČNA ZA INVESTITORE IZ AZERBEJDŽANA!

Predsednik Alijev je podsetio da njegova zemlja ima dugogodišnji problem sa Jermenijom oko Nagorno Karabahom i naglasio da je stav zvaničnog Bakua da se to pitanje mora rešavati na osnovu međunarodnog prava i normi, te da se granice neke međunarodno priznate zemlje ne mogu menjati bez njene saglasnosti.

- Azerbejdžan je zahvalan Srbiji na podršci po tom pitanju. Azerbejdžan će podržati Srbiju po pitanju Kosova - rekao je on, dodajući da je to potvrđeno i danas potpisanom Deklaracijom o strateškom partnerstvu.

Govoreći o ekonomskoj saradnji, Alijev je rekao da azerbejdžanski privrednici srpsku privredu ocenjuju kao "dosta privlačnu" i izrazio nadu da će se obim azerbejdžanskih investicija povećati.

Predsednici Nikolić i Alijev su potpisali Deklaraciju o strateškom partnerstvu koja će otvoriti prostor za intenzivnu saradnju dve zemlje na ekonomskom planu.

Nikoliću je ispred predsedničke palate Zagulba, nedaleko od Bakua, priređen svečani doček, uz smotru garde i intoniranje himni dveju država. Za vreme sastanka Nikolić-Alijev, i supruge predsednika, Dragica i Mehriban, imale su odvojeni susret.

Tokom popodneva, predsednici će otkriti spomenik Nikoli Tesli, a Nikolić će posetiti i Fondaciju Hajdara Alijeva.

Predviđena je i poseta Diplomatskoj akademiji i otvaranje izložbe posvećene piscu Ivi Andriću. Alijev će sa suprugom večeras za srpski predsednički par i delegaciju prirediti svečanu večeru.

(D. Z. / Izvor: RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA