KACIN: Srbija, realno, dobija datum ove godine

- Ukoliko i peta runda dijaloga sa Prištinom protekne dobro, mislim da je gotovo izvesno da Srbija dobije datum za početak pregovora - kaže Kacin

  • 2

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin kaže da je realno da Srbija ove godine otpočne pregovore za ulazak u EU, ali da eventualno raspisivanje vanrednih izbora ne bi bilo u funkciji ispunjenja tog cilja.

U intervjuu za današnji "Kurir" on ističe da za Srbiju nema prepreka za dobijanje datuma za početak pregovora za ulazak u EU.

- Prepreka kao što je nekada bila (ne) saradnja sa Haškim sudom u ovom trenutku nema. Glavni izazov je normalizacija odnosa sa Prištinom. Zahvaljujući visokopolitičkom dijalogu, koji predvodi premijer Ivica Dačić, mogu da kažem da je postignut veliki napredak na ovom planu. Ukoliko i peta runda protekne dobro, mislim da je gotovo izvesno da Srbija dobije datum za početak pregovora - kaže Kacin.

Upitan da li trenutna politička situacija u Srbiji može da utiče na dalje evrointegracije, on navodi da svaka Vlada prolazi kroz neku krizu, a da je ova Vlada postigla važan napredak, i to sa konkrentim rezultatima.

- Evropske integracije se svakako ne mogu ubrzati ako se izbori održavaju svake godine, a to isto važi i za ekonomski oporavak Srbije - poručio je Kacin, objašnjavajući da sada kada je Srbija na korak od dobijanja datuma za otpočinjanje pregovora izbori ne bi bili u funkciji ispunjenja ovog cilja.

Komentarišući informacije da se premijer Srbije sastajao sa ljudima iz klana Šarića, on je rekao da je Srbija suverena država i da sama mora da donosi procene o političkoj kredibilnosti Vlade i drugih državnih organa.

- Te navode ne želim da komentarišem, jer to nije moj posao kao izvestioca EP za Srbiju. Nadležni organi treba da utvrde svačiju odgovrnost - rekao je Kacin.

On je naveo i da se politički angažman ne bazira na glasinama i indicijama i da dok ništa nije zvanično potvrđeno ne bi komentarisao tu temu.

- Važno je da su svi zvaničnici, uključujući tu i Ivicu Dačića i Aleksandra Vučića, potvrdili da niko u Vladi neće biti zaštićen zbog svoje pozicije - zaključio je Kacin.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • N.Simic

    10. februar 2013 | 14:03

    Hteo sam tome jos dodati, neshvatam nas narod koji je vise od 45 godina sozialne demokratije, ravnopravnost i ekonomskog rasta, kao jedan od prvih naroda proso i zna da razvoj dolazi samo za pojedinca i drzavu iz slobode gradjana i sozijalne ravnopravnost a ne podrskom totalitarnih sistema kao sto je i eu a i sadasnje vlasti. Ni nemacka se ne odrzava drugacije, svojima sozijalnu zastitu a drugi se korista, prvi smo mi krivi sto smo ih nakon rata ponovo izgradili gastarbeiterima umesto da smo cuvali nas ekonomski razvoji i njih koristili kao sto oni sad druge koriste. Ne kazem to samo za nas srbe nego za sve slavene, jedini sto su sve dobili od nemacko upravjane eu su njihovi madjari i cesi, slovaci su samo prikacak jer su slaveni kao mi a i slovencima nije bolje. Mozda se situacija popravi kad i srbi udju u eu ali cisto sumnjam, srbi kao uvek nemaju svoje ja i ko su nego te se hoce vamo prikacit te tamo, o milosevicevoj bruki i izdaji svih srba i sramote sto napravijo od nas i podele da ne privam. Nemci su uspeli svoju veliku nemacku i kolonije a srbi sad ili kolonija ili samostalnost uz ugovore sa drugima koji su samostalni, slava nam kako bi tito najveci srbski ujedinitelj i demokrat reko.

  • N.Simic

    10. februar 2013 | 11:31

    Zar nije bolje odlucit se za samostalnost umesto jedna od prikacaka euro nemacke unije biti, kao mnoge ostale prikacene drzavice gde se samo skupo roba prodaje a od ljudskih prava i sozijalne zastite ni traga kao i pre eu?! Niste li dovoljno robovali systemu pljacke naroda sad bi jos i za hleb da placate euro cene i da vas jos vise rasparcaju kao sloveniji sto more uzeto. Koji za to dobijaju u dzep zna se, suverene i slobodne drzave tu nece biti. Kad su delili nije nas srba nigde u planu bilo, sad kad drugi beze iz eu vi ulazite da vas opeljese a narod ionako nema hleba. Bolje borite se za ugovore o zastiti sa drugim slobodnim i ekonomski u rastu, drzavama.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA