ANALITIČAR CIA: Dok su Srbi nezadovoljni region ne može dalje!

Dejvid Kenin ističe da je u pregovorima za formiranje Vlade u Srbiji bilo vidljivo da se nije razgovaralo toliko o politici koliko o tome kome će koje javno preduzeće pripasti, što znači da demokratija nije samo pitanje sistema nego i šta ko kontroliše

  • 6

Profesor Univerziteta "Džon Hopkins" Dejvid Kenin ocenio je da Srbi ne samo što su nezadovoljni drugima, nego su nezadovoljni i sami sobom, što može uticati na ceo region.

Ovaj doskorašnji analitičar CIA u intervjuu za današnju "Politiku", na pitanje šta je glavni problem južno od Save, odgovara da su Srbi najveća zajednica u tom području i sve dok su oni i Srbija nezadovoljni ništa nije rešeno.

- Posle vekova političkih, društvenih i ekonomskih promena, još nisu uspeli da stignu dotle da budu srećni s onim što je postignuto, a to pogađa ceo region - smatra Kenin.

Govoreći o demokratiji u Srbiji, Kenin kaže da je primetio da partije koje su posle prošlogodišnjih izbora želele da formiraju Vladu nisu pregovarale toliko o političkim i programskim principima, koliko o tome koja će od njih da dobije koje državno preduzeće.

- To znači da demokratija u Srbiji nije samo pitanje sistema nego i šta ko kontroliše. Danas u Srbiji imate situaciju da se ministar Aleksandar Vučić bavi pitanjima korupcije, dok premijer Ivica Dačić mora da objašnjava prirodu svojih ličnih kontakata. Vodi se i debata o tome šta je dozvoljeno, a šta nije u odnosima političara s biznismenima. Ono što gura Vučić, da korupcija bude u središtu pažnje, nije po sebi loša stvar, mada će zakomplikovati odnose među političarima - smatra Kenin.

On ocenjuje da u Srbiji još ne postoje pravila za odnose političkih i ekonomskih lidera.

- Političari u Srbiji kao da su u ulozi rimskih konzula, koji bi po prestanku mandata odlazili u neko drugo mesto da budu prokonzuli, jer im je to bila garancija da neće biti uhapšeni zbog onoga što su radili dok su bili na vlasti - navodi Kenin.

On smatra da u Srbiji danas postoji izvesna dezorijentisanost u pomenutim odnosima, pa je zato važno da se ta pravila formulišu da važe za sve i da se ne menjaju kad god se promeni Vlada, direktor nekog državnog preduzeća ili neki oligarh iz privatnog sektora postane moćniji od nekog drugog oligarha.

Na pitanje da li to znači da Srbija kao država još nije institucionalno dovršena i kako da se to postigne, Kenin kaže da to nije lak proces, niti se može konačno završiti, ali je važno kako se donose odluke i koliko su one postojane - da li su dobre i važeće samo dok su na vlasti ljudi koji su ih doneli ili postaju "institucionalizovane" i kao takve trajni deo sistema.

On smatra da će to u Srbiji biti duga borba.

- Suštinsko pitanje jeste da li će srpski političari moći da dođu u fazu da imaju poverenja u transparentnost, da li će sebi priuštiti mogućnost da izgube neke bitke, da to svi vide i da oni sami to priznaju, a da pritom zadrže samopouzdanje da će u sledećoj debati biti pobednici. Sve dok se to, kao mera poverenja u sistem, ne dogodi i sve ostalo će biti neizvesno - poručuje Kenin.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • qryber

    10. februar 2013 | 11:36

    e, šta sve neće Ameri da izmisle a naši mediji da prenesu kada je u pitanju satanizacija srpskog naroda, to je čudo....pazi ovaj mudrijaš sada nekom psihoanalizom celog naroda, došao do zaključka da su srbi nezadovoljni postignutim, verovatno da se nekako napravi konstrukcija u kojoj su srbi monstrumi! kako to da mu nije palo na pamet da prouči Hrvate, Albance i Muslimane, tu ima materijala za psihoanalizu i ludnicu koliko hoćeš, ali oni su određeni da budu "žrtve" tako da se nijedan analitičar CIA neće ni usuditi da analizira bilo šta u vezi njih.

  • pedja

    10. februar 2013 | 11:12

    Al' je pogodio u metu,svaka cast!

  • Made_in_Sandzak

    10. februar 2013 | 11:32

    To je pravo lice Srba i Srbije.... Tuzno :(

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA