REČ PROGNANIH: Proterani Srbi pišu svoju platformu za Kosmet!

Predsednik Udruženja raseljenih sa KiM u Crnoj Gori napominje da tamo živi više od 260.000 prognanih sa Kosmeta, te da se njihov glas mora čuti, a stav uvažiti

  • 0

Savez udruženja raseljenih sa Kosova i Metohije u centralnoj Srbiji i Crnoj Gori saopštio je danas da priprema svoju platformu o Kosmetu, koju će dostaviti državnom vrhu Srbije, Srpskoj pravoslavnoj crkvi i Srpskoj akademija nauka i umetnosti.

Jedan od kopredsednika raseljeničkog Saveza Milenko Jovanović kazao je da se izrada platforme privodi kraju.

- Platforma će prvo biti upućena patrijarhu srpskom Irineju i predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, a onda i premijeru Ivici Dačiću, poslaničkim klubovima, Srpskoj akademiji nauka i drugim relevantnim institucijama u Srbiji - naveo je Jovanović, koji je predsednik Saveza udruženja raseljenih sa Kosova i Metohije u Crnoj Gori.

On je podsetio da je Savez udruženja raseljenih dao nedvosmislenu podršku platformi Nikolića, kao i rezoluciji o Kosovu i Metohiji, koju je usvojila Skupština Srbija, dodajući da je cilj platforme prognanih da pomogne državi u odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta i zaštiti srpskog naroda u pokrajini.

- U centralnoj Srbiji i Crnoj Gori živi više od 260.000 prognanih sa Kosmeta, i smatramo da se naš glas mora čuti, a naš stav uvažiti. Isto kao što se mora uvažiti i stav preostalih oko 100.000 Srba koji žive na Kosmetu - kazao je Jovanović.

Svoje stavove u vezi sa problemom Kosova i Metohije, kako je istakao, saopštiće upravo kroz platformu prognanih sa Kosmeta.

- Platforma će biti u duhu Ustava Srbije i Rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244, a zahtevaćemo da je se državni vrh pridržava u dijalogu sa predstavncima privremenih institucija u Prištini i međunarodnim faktorima - rekao je Jovanović.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA