SVM traži manji cenzus za krivično delo sitne krađe

Savez vojvođanskih Mađara nezadovoljan što Vlada Srbije nije prihvatila inicijativu da se smanji cenzus od 15.000 dinara, ispod kojeg se krivično delo kvalifikuje kao sitna krađa

  • 1

Savez vojvođanskih Mađara izrazio je danas nezadovoljstvo što Vlada Srbije nije prihvatila inicijativu da se izmenama Krivičnog zakonika smanji cenzus od 15.000 dinara, ispod kojeg se krivično delo kvalifikuje kao sitna krađa.

SVM je najavio da će pokušati da putem amandmana izdejstvuje dratično smanjenje cenzusa za delo sitne krađe, istakavši da će "njegova podrška izmenama Krivičnog zakonika zavisiti od odnosa Vlade Srbije prema tom pitanju".

"Krajnje je vreme da država, umesto ohrabrujuće poruke, koju važećom regulativom šalje izvršiocima krivičnih dela, pokaže odlučnost da štiti imovinu svojih građana", istaknuto je u saopštenju SVM.

Ta stranka navodi da, imajući u vidu nivo prosečnih mesečnih zarada ili prosečnih penzija, "vrednost od 15.000 dinara za građane Srbije ne može predstavljati malu vrednost".

Savez podseća da je 16. marta prošle godine inicijativu uputio resornim ministarstvima i da su njegovi predstavnici proteklih meseci više puta insistirali na rešavanju tog problema.

Ministarstvo pravde je, kako je navedeno u saopštenju, izrazilo spremnost da uvaži predlog SVM prilikom izmene Krivičnog zakonika.

Vlada Srbije je, međutim, 31. januara 2012. utvrdila Predlog zakon o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika i uputila ga Skupštini na usvajanje, ali nije uvažila inicijativu za smanjenje cenzusa od 15.000 dinara za krivično delo sitne krađe.

SVM je to ocenio kao "ignorisanje stvarnosti u kojoj živimo".

(Telegraf.rs/izvor: Tanjug)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sladjana

    3. februar 2012 | 14:10

    Da li je niži ili nije cenzus, tužilaštvo za sitno delo krađe učinjeno na štetu imovine gradjana uopšte ne goni po službenoj dužnosti nego gradjane upućuje da preuzmu krivično gonjenje podnošenjem privatne krivične tužbe. Da su iskreni tražili bi da se sitno delo krađe učinjeno na štetu građana goni po službenoj dužnosti!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA