FRANCUSKA: Priznajte Kosovo ako hoćete u EU!

Šef Odbora za spoljne poslove Parlamenta Francuske Elizabet Gigu kaže da priznanje KiM može biti preduslov za evropsku perspektivu Srbije, dok potpredsednica Vlade Suzana Grubješić poručuje da Srbija neće priznati Kosovo i da to i nije postavljeno kao uslov

  • 9

Šef Odbora za spoljne poslove Parlamenta Francuske Elizabet Gigu kaže da priznanje KiM može biti preduslov za evropsku perspektivu Srbije, iako to još nije zvanično pomenuto.

Elizabet Gigu to je izjavila nakon sastanka sa potpredsednicom Vlade Srbije Suzanom Grubješić, koja je danas govorila na sednici Komiteta za spoljne poslove Skupštine Francuske o evropskim integracijama Srbije.

Reagujući na izjavu francuske poslanice, Grubješić je u Parizu izjavila da Srbija neće priznati Kosovo i dodala da vlastima u Beogradu to i nije postavljeno kao uslov za dobijanje datuma za početak pristupnih pregovora sa EU.

Ona je, međutim, dodala da takve stavove ne iznosi samo Francuska nego i da pojedine druge zemlje članice smatraju da će pre ulaska u EU morati da dođe ili do "priznanja realnosti" ili do faktičkog priznanja Kosova od strane Srbije.

- Naravno da je naš odgovor da priznanja Kosova nema. Ali, u ovom trenutku mi govorimo samo o dobijanju datuma za otpočinjanje pristupnih pregovora - rekla je Grubješić.

Ona je dodala da o članstvu možemo da razgovaramo tek nakon tog dugogodišnjeg mukotrpnog procesa pregovaranja.

- Francuska podržava Srbiju u naporima kako bi dodeljivanje datuma u junu za početak pregovora sa EU postalo izvesno - rekla je Grubješićeva posle jučerašnjih razgovora s francuskim ministrom za evropske poslove Bernarom Kaznevom i savetnikom predsednika države Fransoa Olanda Polom Žan-Ortizom.

Ona je istakla da su za to ključni dinamika dijaloga sa Prištinom i uspeh u postizanju vidljivog i održivog napretka po tom pitanju.

- Tokom razgovora u utorak u Parizu posebno je naglašeno da Srbija treba da nastavi i sa unutrašnjim reformama, naročito u oblastima borbe protiv korupcije, reforme pravosuđa i ekonomije - navodi se u saopštenju iz kabineta potpredsednice Vlade.

(D. Z. / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • aquarius

    13. februar 2013 | 11:07

    путуј еуропо, нећеш нам недостајати 8-) а што се тиче фраЊцуске, за неколико година, то ће бити алжиристан :-D

  • Petko

    13. februar 2013 | 11:11

    NE u EU!

  • русија

    13. februar 2013 | 12:36

    Доле трула Европе ! Живјело Православље

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA