DODIK: Stranci preko Kosova hteli da ponize Srbe

- Srbija je potencijalno jedina zemlja koja može i treba da bude najjača zemlja na Balkanu - rekao je predsednik Republike Srpske

  • 5

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik kaže da je očigledno da su stranci preko Kosova hteli da ponize srpski narod u celini i da oni osamostaljivanje Kosova čine politikom "korak po korak".

- Evo sad ta priča o integrisanoj granici. Šta se tu integriše? Da li se integriše Srbija? Naravno da se ne integriše, jer onda ne bi bilo prelaza. A pošto se integriše Kosovo, onda su smislili integrisane prelaze. Prema tome, ''korak po korak'' će nas dovesti u poziciju da ćemo na jedan netransparentan i nenacionalni način dočekati da se reši to pitanje i to tako što će narod ostati osakaćen za priču šta se tamo stvarno desilo - rekao je Dodik.

Predsednik RS kaže da on ne vodi te razgovore i da nije taj koji o tome može da odlučuje, ali je dodao da vidi mnogo stvari koje su se dešavale kada je Bosna pravljena kao država nauštrb nacionalnih intresa.

- I ovde (u BiH) je prvo počela priča o tablicama, pa su onda rekli da ne može da se putuje ako nema BH saobraćajnu dozvolu. To sve isto rade na Kosovu. S druge strane, Srbija je potencijalno jedina zemlja koja može i treba da bude najjača zemlja na Balkanu. Ali, nažalost, mi i dalje ne uspevamo da iskoristimo tu svoju poziciju - rekao je on.

Stavljajući se na poziciju čoveka koji vodi Srbiju, Dodik kaže da bi imao čvršći stav o Kosovu, tražio bi sever Kosova i regulisanje statusa Srba na jugu.

- Zalagao bih se za trajno razgraničenje s Albancima na Kosovu. To i govorim strancima − da sever Kosova mora da ostane u Srbiji kako bi se videlo da Srbija nije zgažena - rekao je Dodik.

O odnosima sa liderima stranka u Srbiji, Dodik kaže da je najpragmatičniji imao sa Vojislavom Koštunicom, jer je on bez oklevanja podržavao svaki projekat koji je približavao ili jačao našu međusobnu saradnju.

- A, ako bi već morao da se opredeljujem i da rizikujem da to učinim, onda bih uzeo deo nacionalnog programa Koštunice, i Vučića i Nikolića, i potrebu za opreznim otvaranjem Srbije, koju je promovisao Tadić. U toj nekoj kompilaciji pokušao da nađem nit - rekao je Dodik.

Dodik smatra da bi u godini koja je po mnogo čemu ključna za srpski narod, Srbi trebalo da imaju sve ono što imaju svi drugi narodi − jasan nacionalni interes, a krajnji cilj tog novog plana trebalo da bude integracija srpskog naroda na ovim prostorima.

(Telegraf.rs / Izvor: Nedeljnik)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • русија

    14. februar 2013 | 14:17

    тачно ! али ко да се бори за србију? све гори од горега властољубци? ако се противи ЕУ у питање ће доћи фотеља. а они фотељу многооо волеее. више и од маме и тате заједно, а камоли народ

  • Pravedan

    14. februar 2013 | 15:02

    Dodik neseri.

  • Drkadzija

    14. februar 2013 | 16:14

    Phuck EU!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA