SELAKOVIĆ: Srbija je jedina zemlja u Evropi u kojoj je predsednik VKS izabran protivustavno

- Srbija došla do paradoksa da njeno pravosuđe izgleda jadnije i nesrećnije nego u vreme jednopartijskog sistema - istakao je ministar pravde tokom debate o prestanku funkcije Nate Mesarović

  • 2

Ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković poručio je u Skupštini Srbije da u pokretanju postupka za prestanak funkcije predsednice Vrhovnog kasacionog suda (VKS) Nate Mesarović nema revanšizma niti političke egzekucije.

- Ovo danas nije nikakav revanšizam niti kažnjavanje, ali da neko treba da snosi odgovornost za katastrofalno urušavanje pravnog sistema u Srbiji treba da snosi - poručio je ministar pravde na kraju debate o prestanku funkcije Mesarović.

On je naglasio i da je Srbija došla do paradoksa da njeno pravosuđe izgleda jadnije i nesrećnije nego u vreme jednopartijskog sistema i upitao ko snosi odgovornost za to.

Selaković je pozvao poslanike opozicije da još jednom razmisle i glasaju u skladu sa odlukom Ustavnog suda Srbije.

- Ostaje nejasno iz diskusija pojedinih poslanika da li odluku Ustavnog suda treba poštovati. Razumem situaciju u kojoj aktuelni predsenik VKS smatra da tu odluku ne treba poštovati, a da je posatojao delić kredibiliteta posle odluke Ustavnog suda taj neko bi podneo ostavku i time pokazao da je dostojan vršenje tako velike i odgovorne funkcije, ali do toga nije došlo - ukazao je ministar.

On je takođe rekao i da "nijedna normalna zemlja ne može da sanja da predsednik VKS može da bude izabran na način protivan Ustavu", a da se u Srbiji to dogodilo.

Ministar je poručio i da se postavlja pitanje da li je država Srbija jedina u Evropi u kojoj se na čelu najvišeg suda u zemlji nalazi osoba koja je tu došla protivno Ustavu i da li ima nekoga ko može da kaže da to nije tačno.

- Ako nije tačno pitam gde je 2009. godine u ovoj Skupštini bilo mišljenje opšte sednice VKS? Ko može da mi da odgovori na to, onda mogu da kažem da možda nisam u pravu, možda je postojao virtuelni kasacioni sud koji je dao mišljenje koje niko nije video - rekao je Selaković.

On je objasnio da odluka USS jasno kaže da predsednika VKS na predlog Visokog saveta sudstva po pribavljenom mišljenju opšte sednice VKS i nadležnog odbora Skupštine Srbije bira Skupština i dodao da ukoliko je nekome toliko stalo do osobe koja je sada predsednik VKS, postoji mogućnost da ta osoba konkuriše i da ovog puta izađe pred svoje kolege pred koje nije izašla 2009. godine.

Ukazujući da su u debati pojedini poslanici pokrenuli i pitanje da li je VKS ovlašćen da predloži prestanak funkcije, Selaković se pozvao na Ustav, Zakon o Narodnoj skupštini i Poslovnik o radu parlamenta.

- Da li je ovo savršenstvo prava - nije, da li je ovo jedini put - jeste - rekao je Selaković, koji je član VSS.

Ministar je rekao i da, ako je neko mogao o ovakoj bitnoj državnoj stvari da pribegava takvim zlouptrebama prava i pravnog kriminala, "šta li je tek radio u stvarima manjeg značaja".

(M. B. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • r

    15. februar 2013 | 08:14

    @veljko - kad cete poceti da postujete ustav i zakone.....bagra je izabrana / postavljena na funkciju protivno vazecim propisima u vreme kada je DS imali svu vlast.....kako ti to nije jasno, mali covece.....zakoni moraju da vaze za sve, a ne da vaze za sve osim za DS.....dosta vise glasanja iz Bodruma

  • veljko

    15. februar 2013 | 01:50

    Selakovic je svojim izjavama polazao da je nekulturna seljacina. Jer ma kakva i ma ko bila gospodja Nata Mesarovic je godinama obavljala ovu izuzetno visoki funkciju i treba je zbog toga postovati. Ne znam kada ce se ove seljacine od politicara nauciti kulturi pa uz najlepse pohvale za rad nekoga koga smenjuju isprstiti ga sa funkcije. Ovi poslanici bi i Nikolu Teslu proglasili za budalu samo da im to sefovi kazu. Pa zato sve obe gluposti i ponozavanja su nepotrebni a ministar seljacina iskompleksirana

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA