Švimer: Srbiji mesto u EU

Nadam se da će uskoro zvaničnici Unije reći Srbiji: "Dobrodošli kući", izjavio nekadašnji generalni sekretar SE

  • 0

Učesnici međunarodne konferencije "Nove regionalne politike i evropska iskustva" saglasili su se u uverenju da je Srbiji mesto u Evropskoj uniji.

Nekadašnji generalni sekretar Saveta Evrope (SE) Valter Švimer kazao je da je Srbiji mesto u Evropi, i poručio da se dobro seća reči koje je 2003. godine uputio prilikom prijema naše zemlje (tada državne zajednice SCG) u SE.

- Tada sam rekao: "Dobrodošli kući". Nadam se da će tako nešto uskoro reći i zvaničnici EU - rekao je Švimer.

Podršku evrointegracijama Srbije dao je i predsednik Doma regiona Kongresa za lokalne i regionalne vlasti SE Hervig van Sta, koji veruje da će Brisel uskoro uvideti da je neophodno da Srbija bude član EU.

- Nadam se da ćete uskoro ući u EU i da će ona uvideti da je nephodno da Srbija postane deo Evrope - rekao je Van Sta.

Švimer, koji je na čelu SE bio od 1999. do 2004. godine, ocenio je da se danas širom Evrope može videti tendencija ka regionalizaciji.

Švimer je ukazao da svaka država mora sama izabrati model i strukturu koja joj najviše odgovara i da rešenje za političke i druge vrste problema ne treba tražiti i odgovornost prebacivati jedino na Brisel.

On je rekao da je ključno pitanje šta se zapravo može uraditi na nižim nivoima - lokalu ili regionu, jer su oni bliži građanima.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA