LJAJIĆ: Pomoć optuženima u Hagu povećava se u martu

- Savet je doneo odluku koja bi do tada (marta) trebalo da stupi na snagu, i po kojoj će ubuduće porodice ne samo optuženika, već i haških osuđenika imati pravo na četiri avionske karte godišnje za posete svojim najbližima - kaže predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom

  • 1

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić kaže da će novčana pomoć državljanima Srbije koji su procesuirani pred Haškim tribunalom biti povećana od marta, a njome će biti obuhvaćen veći broj ljudi.

- Savet je doneo odluku koja bi do tada (marta) trebalo da stupi na snagu, i po kojoj će ubuduće porodice ne samo optuženika, već i haških osuđenika imati pravo na četiri avionske karte godišnje za posete svojim najbližima. Osim toga, materijalnu pomoć koju su do sada dobijali samo oni optuženici koji su se dobrovoljno predali, ubuduće će dobijati i ostali - rekao je Ljajić za dnevni list "Večernje novosti".

On je dodao da će se nastaviti i sa stavljanjem dokumentacije odbrani na raspolaganje.

- I do sada smo pružali lekarsku pomoć odavde svim pritvorenicima koji su to zatražili, i to će se sigurno, uz odobrenje Sekretarijata, nastaviti i ubuduće - kaže Ljajić.

Do sada, na osnovu Odluke iz juna 2003, bilo je predviđeno da optuženi i članovi njihove uže porodice imaju pravo na naknadu ako su državljani Srbije ili ovde imaju boravište, ukoliko su se dobrovoljno predali i ako nisu pravosnažno osuđeni.

- Trenutno materijalnu pomoć dobija 16 optuženih državljana Srbije i članova njihovih porodica. Tokom 2012. Srbija je optuženima i članovima njihovih porodica isplatila ukupno 16.005.000 dinara - kaže šef Kancelarije za saradnju s Hagom Jovan Nicić.

(M. S. / Izvor: Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mihailovic

    19. februar 2013 | 09:54

    "Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić " --------------------------------------------------------------------------- LICNO SMATRAM DA PREDSEDNIK NACIONALNOG SAVETAZA SARADNJU S HASKIM TRIBUNALOM BI MORAO BITI PRAVNIK I IZ REDOVA DS S, JADNA JE I POTPUNO NEDOVOLJNA POMOC KOJU LJAJIC DOSAD PRUZAO SRPSKIM ZATVORENICIMA U HAGU

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA